Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Csőd fenyegeti a kis karintiai síterepeket

2010.03.04. | Szerző: Bata Attila
Az életben maradásért küzdenek a kisebb karintiai síterepek. Szakemberek szerint egyre kritikusabb a helyzet, a szezon végén körülbelül tíz síterep zárhatja be a kapuit a tartományban. A negatív folyamat már tegnap elkezdődött, Simonhöhe síterepe a szezon végéig sem húzta ki, csődöt jelentett.
h i r d e t é s
Egyre többen mondják, hogy túl sok a síterep Karintiában, köztük túl sok az apró síterep, amely nagy részben az adófizetők pénzére van utalva. Az ismert és fejlett síterepekkel nincs gond, itt a fejlődést más forrásokkal is lehet biztosítani. Például az utóbbi idők fejlesztéséhez Katschbergen kellett a befektetők pénze is. Itt minden egy euróhoz, amelyet a síterep az adófizetők pénzéből kap, a befektetők és a vállalkozások további hat eurót tesznek hozzá. Sokkal rosszabb helyzetben vannak a kis és közepes terepek, amelyek szinte teljes egészében tartományi pénzekből tudnak csak üzemelni és fennmaradni.

A veszélyben lévő síterepek közé tartozik többek között a magyar síelők között is népszerű Dreiländereck (Arnoldstein). A síterep vezetője szerint az idei szezon teljesen a túlélésről szólt, komoly gondot jelentett a számlák és költségek kifizetése. Rengeteg pénzt vitt el a hóágyúzás, a liftek üzemeltetése, és a karbantartási munkálatok.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Tegnap jelentett csődöt a St. Urban melletti Simonhöhe síterepe. Hiába az idei jó szezon, a síterepnek annyi az adósága, hogy valószínűleg negyvenöt év után kénytelenek lesznek bezárni a terepet. A körülbelül 3,5 milliós adósság az utóbbi évtizedben kezdett felhalmozódni, és ebben komoly szerepet játszottak a 2000/2001-es év drága fejlesztései. Többek között akkor építettek egy négyszemélyes ülőliftet, amelynek megmentésére már szinte alig van esély. Valószínűnek látszik, hogy a liftet is hamarosan le kell bontani és a többi pénzzé tehető berendezéssel együtt minél előbb értékesíteni kell, hogy csökkenjen a tetemes adósság. Ha csoda nem történik, akkor ez sem lesz elég, hiszen 25 hitelező felé tartozik a síterep a fent említett 3,5 milliós összegben, ugyanakkor a síterep vagyona papíron csak 2,6 millió eurót ér.

A síterepet hét hónap óta a szomszédos falu polgármestere vezeti. Szerinte a csőd oka az elmúlt évek rossz gazdálkodása, és jó néhány hóban szegény szezon. A síterep vezetője még bízik az állami (tartományi) mentőövben, de ezzel nincs egyedül, hiszen a szezon végére jó néhány karintiai síterep hasonló bajban lesz.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel #Covid infók síelőknek FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »