Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fűthető ülésekkel új kabinos épül Kaunertalon

2008.09.22. Stánicz Balázs

Fűthető ülésekkel új kabinos épül Kaunertalon Végre megszűnik a húzófelvonók egyeduralma Kaunertal jégmezőin; a Karlesspitzére nyolcszemélyes kabinost építenek, aminek érdekessége a fűtött ülések. Így a dermesztő téli napokon is kellemesen meleg üléseken foglalhatunk helyet.
Kaunertal, mint gleccser honfitársaink körében korántsem olyan népszerű, mint Kaprun és Mölltal. Messze is van, nem is olyan nagy és a felvonóitól sem dobta eddig magát senki hanyatt. Úgy néz ki, hogy most ez egy kicsit változni fog, na nem Kaunertal fog közelebb kerülni hazánkhoz, hanem egy új kabinos épül a gleccseren, amit Karlesjochbahnra kereszteltek.

A nyolcüléses kabinos a Karlesspitz csákányost váltja le. A korábbi húzóliftnél azonban jóval hosszabb lesz, hiszen a 2700 méter körüli magasságban fekvő Weißsee étterem mellől fog kiindulni, hogy egészen 3100 méteres magasságba röpítse a síelőket. A kabinos érdekessége a fűtött ülések, ami ebben a magasságban kétségtelen hasznos, különösen a téli hónapokban.

Az érdekességek a fűtött ülésekkel még nem érnek véget: Kaunertal ezen részén, ahol a kabinos épül szinte már alig maradt gleccser, javarészt tehát jégmentes, sziklás-köves terepeken dolgoznak a munkagépek. Egyedül a legfelső részen található még egy kis gleccser, bár területét, kiterjedését nézve inkább gleccsermaradványnak nevezném. A Kaunertaliak a hatékonyabb és egyszerűbb építési technikák részében nemes egyszerűséggel e gleccser egy részét egyszerűen elszállítják, megszüntetik. Így a felvonó felső tartóoszlopait nem kell jégre építeni.

Vélhetően a környezetvédők egyáltalán nem lelkesednek a megoldásért, de be kell látnunk; ez a „gleccserke” néhány éven belül így is, úgy is történelem lesz. Így a társaság inkább most hozta meg ezt a talán egyesek szemében drasztikus döntést, minthogy néhány év múlva újra kelljen építeni a felső részét a kabinos felvonónak.
    A Karlesjochbahn technikai adatai
  • Völgyállomás: 2750 m
  • Hegyállomás: 3100 m
  • Szintkülönbség: 350 m
  • Hosszúság: 1850 m
  • Sebesség: 6 m/s
  • Kapacitás: 1700 fő/óra
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.