Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kedvelt karintiai síterepek jutottak nehéz helyzetbe

2024.03.11. Bata Attila

Már a szezon is nehezen indult néhány karintiai síterepen, ha áldozatokkal is, de még lehetett síelni. Az idei tél hószegény napjai és az emelkedő költségek tovább növelték az amúgy is bajban lévő síterepek gondjait.
Kép: Grossglockner Bergbahnen - Heiligenblut
Kép: Grossglockner Bergbahnen - Heiligenblut
Több karintiai síterep is komoly pénzügyi gondokkal küzd az utóbbi időben. Az alábbiakban ugyan csak háromról írunk részletesebben, de attól tartunk, hogy a következő szezon előtt további rossz hírek érkezhetnek a tartomány egyéb, főleg kisebb síterepeiről. Intő példa, hogy a háromból kettő (Heiligenblut és Ankogel) is magas fekvésű, jó adottságokkal rendelkező síterep.

Heiligenblut

A régió tipikus példa arra, hogy mennyi vállalkozás sorsa függ a sítereptől. A hírek szerint a síterep évek óta veszteséges. Az idei szezont már el sem akarták kezdeni, de aztán kompromisszumokkal (kevesebb pályát nyitottak meg) mégis elindult a síelés. Szállások, panziók egyéb Idegenforgalmi vállalkozások fellélegezhettek egy időre.

Nem teljes az öröm, hiszen a vendégszám évek óta csökken, a síterep üzemeltetése egyre költségesebb, a pletykák szerint a síterep adóssága elérte a 2 millió eurót.

A jó hír, hogy új befektetők jelentkeztek, akik szállásokat is üzemeltetnének a környéken és átvennék a síterepet 100%-os tulajdonba. A régió (Karintia) nem hajlandó kifizetni a régi tulajdonosok adósságait, ellenben felszólította őket, hogy egy euróért adják el a jelentkezőknek (természetesen az adóságokkal együtt).

Most az látszik, hogy a jelenlegi tulajdonosok próbálnak minél kisebb veszteséggel kiszállni, míg az új tulajdonsok, minél olcsóbban hozzájutni a síterephez. Ki kell várni ennek az üzleti játszmának a végét.

Ankogel-Mallnitz

Chopok és a Magas-Tátra üzemeltetői (TMR) annak idején megvásárolták Mölltalt. Az üzlethez tartozott Ankogel is, de a szlovákok sosem titkolták, hogy nekik a gleccser fontos. Nem is történt semmi Ankogelen.

Annyira nem, hogy az idei szezont a szlovákok már el sem akarták kezdeni. A környék turisztikai vállalkozásai kalapozták össze azt az összeget, amellyel valahogy, ha nem is problémamentesen, de elketyegett az idei szezon.
Ankogel | Fotó: síelők.hu
Ankogel | Fotó: síelők.hu
Jövőre ez már kevés lesz. Modernebb liftek, hóágyúk és mindenekelőtt egy víztározó építése lenne szükséges. A szlovákok szerint kb. 5 millió eurót kellene kezdetben költeni fejlesztésekre, amelyet nem szeretnének saját zsebből finanszírozni. A kérdés: honnan lesz erre pénz?

Dreiländereck

A három határ (olasz-osztrák-szlovén) sarkában elterülő síterepet a hazai utazási irodák inkább Arnoldstein néven emlegetik. A síterep már régóta küzd a fennmaradásért, itt nem most kezdődtek a gondok, de a hóhiány miatti késői szezonkezdet és a korai szezonzárás csak tetézte a bajokat.

Múlt héten ők már csődöt jelentettek. 12 alkalmazottnak és 45 hitelezőnek tartoznak 3,1 millió euróval. A síterep sorsa teljesen bizonytalan.

A következő hónapokban figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és a hírekről szezon előtt beszámolunk.
KOMMENTEK
RepeiK | 2024.03.17. 11:35
Hát ez igen szomorú ❗️❗️❗️

Szállástippek
Haus Lavendel
Családias hotel 25 barátságos, vintage stílusban berendezett szobával és apartmanokkal, félpanziós ellátással, Gerlitzen síterepétől 10 km-re, Arnoldstein síterepétől 35 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Haus Im Hochtal
Haus im Hochtal 3 háziállatmentes, szépen berendezett, modern 4 fős apartmant kínál a karintiai Bad Bleibergben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.