Menü ≡

Kék ég és napsütés továbbra is az osztrák síterepeken

2020.01.13. | Szerző: Bata Attila
Ezen a héten is folytatódik a napos, száraz idő az osztrák hegyekben. Fenn kék az ég, lenn még tartja magát a hó, de már látszanak egy hétvégi havazás előjelei.
h i r d e t é s
Van bőven hó az osztrák síterepeken ezekben a napokban, főleg ott ahol tudtak korábban hóágyúzni. Az osztrák pályaüzemeltetők vezetője szerint, ahol lehetett a hóágyúkkal mindenhol elég vastag alapot képeztek a pályákon. És ha szükséges, akkor a hóágyúk pótolni tudják a közben elvesztett havat. Ezer méteren és felette mindenhol tökéletes körülmények várják a síelőket, szerencsés, aki a következő napokban mehet síelni.

Ezt mondják a sípályák üzemeltetői, és most nézzük meg, mit szól ehhez a meteorológus. Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) meteorológusa szerint túl sokat nem fog változni a hótakaró a hegyekben a következő napokban. Jelenleg a legmagasabb részeken 2-3 méter vastagon áll a természetese hó, de 1200 és 1800 méter között is kb. egyméteres a vastagsága.

Természetesen a napsütés és az enyhe időjárás nem a legjobb a hórétegnek, de a meteorológus szerint a meglévő hórétegen ez nem sokat fog változtatni. Igaz, hogy a héten akár a 10 fokot is elérheti a hőmérséklet, azonban az erősebb olvadáshoz a pozitív hőmérséklet mellett magasabb páratartalom is szükséges. A meglévő hótakarónak a mostani száraz levegőben és plusz 7 fokon nem sok baja esik.

A szép időnek azonban búcsút mondunk a hétvégére. A várt számokról még korai beszélni, de az előzetes becslések szerint a hétvégén akár fél méter hó is hullhat az Alpok északi oldalán Ausztriában.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »