Menü ≡

Terepgyakorlaton vizsgázott az új erdőtűzoltó-autó a Mátrában

2021.04.29. | Szerző: sielok.hu
Avartüzek oltására is alkalmas, korszerű járművel és szakfelszerelésekkel gazdagodott a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 16 speciális mentő járművéből a Mátrába is került egy.
h i r d e t é s
A csapat tagjai a koronavírus-járvány kezdete óta nem vettek részt gyakorlaton, másfél év után a hétvégén kaptak lehetőséget arra, hogy együtt tanuljanak. Nemcsak az új VW Amarok, de egy defibrillátor használatával is megismerkedhettek.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Kékes Kutató-mentő Alapítvány tagjai a Mátra legjobb ismerői. Kilenc éve készenlétben állnak a Mátra egész területén, és bevetésre készek, ha baj van. Jelenleg 27 aktív tagjuk van, mind jól képzett szakemberek. Elnökük, Klausmann Viktor azt mondja, mindig, minden szituációban a maximumot, vagy még annál is többet hoznak ki magunkból, hiszen egy veszélyes helyzetben nem elég „csak” jónak lenni. „Büszke vagyok a csapatom tagjaira, minden évszakban, minden terepen, veszélyhelyzetben is derekasan helytállnak. Lassan 10 éve munkálkodunk azon, hogy a Mátrába érkező vendégek biztonságban érezzék magukat, jó élményekkel térjenek haza” – mondja Klausmann Viktor.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A csapat minden szezont egy komoly és szigorú gyakorlattal kezd, s szakemberek segítségével mentési szituációkat modelleznek. A koronavírus-járvány miatt azonban közel másfél évig nem volt lehetőségük arra, hogy közösen tanuljanak és oktatáson vegyenek részt. Utoljára a Mátraszentistváni Síparkban gyakorlatozhattak a csapat símentői, akik egyébként ebben az esztendőben is minden sűrűbb napon dolgoztak. Ám az elmúlt hétvégén – a korlátozó intézkedések enyhítésének is köszönhetően – Parádon találkozhatott a csapat 23 tagja. A délelőtt folyamán életmentéssel kapcsolatos feladatokat gyakoroltak egy mentőorvos és egy specialista iránymutatásai mentén
Klausmann Viktor azt mondja, számtalan olyan helyzet adódott már, amikor olyan helyen szenvedett valaki sérülést, ahová csak az ő csapatuk tudott bejutni, vagy ők szállították a mentősöket, rendőröket, tűzoltókat. „A terep olykor még minket is komoly kihívás elé állít, tavaly májusban például egy majd 20 méter mély szakadékba zuhant egy turista a Kékes alatt. A Kékes Kutató-Mentő tagjai elsőként értek a helyszínre, s azonnal megkezdték a mentést. Nekünk nemcsak az a legfőbb feladatunk, hogy gyorsan reagáljunk, hanem az is, hogy szakszerű és biztonságos ellátást nyújtsunk a sérültnek addig, amíg a mentős kollégák vagy a tűzoltók ki nem érkeznek. Ehhez pedig elengedhetetlen a folyamatos tanulás, a helyes technikák maximális elsajátítása” – fogalmaz Klausmann Viktor. Az egyik támogatójuktól kaptak egy félautomata defibrillátort, így a hétvégén ennek használatát is elsajátíthatták.
Mindezeken kívül vezetéstechnikai képzést is kaptak a kijelölt sofőrök, hiszen nemrég új csapattag érkezett hozzájuk egy erdőtüzek oltására is alkalmas autó formájában. A pickup Amarok az elsősegélyhez nagyon fontos mentőeszközökkel felszerelt, de egy nagynyomású szivattyú, motorfűrészek és kézi szerszámok is helyet kaptak rajta. Természetesen ezek kezelése is komoly felkészültséget igényel, így a mentőcsapat tagjai pár héten belül egy újabb oktatáson és vizsgán is részt vesznek majd.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó oktatók:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »