Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány a Tátrában gyakorlatozott

2022.12.20. sielok.hu

December elején a mátrai hegyimentő csapat nyolc fővel a szlovákia Horska Sluzba, vagyis hegyimentő szolgálattal közösen gyakorlatozott Tátralomnicon.
Az Alapítvány munkatársai a tátralomnici gyakorlaton
A mentő csapat 2012 júliusában kezdte meg működését, elsősorban a Mátra hegység területén eltűnt, bajba jutott, balesetet szenvedett emberek felkutatására és mentésére jött létre. Az alapítvány szakemberei elmúlt 10 évben számtalan esetben segítettek a bajba jutottaknak.
Mentési gyakorlat motorosszánnal
Mentési gyakorlat motorosszánnal
A mostani gyakorlaton elsősorban a lánctalpas quad és motorosszán használatával kapcsolatos tapasztalataikat mondták el, illetve egy napon át vezetéstechnikai tréninget is tartottak a szlovák bajtársak.

Ez azért is volt fontos, mert 2023. januárjától a Mátraszentistváni Síparkban lánctalpas quaddal és rugózott gumikerekes utánfutóval mentik a pályán megsérült, járásképtelen vendégeket. Ezzel sokkal gyorsabban és biztosabban, a sérült kímélésével tudják feladatukat ellátni, a mentést elvégezni.

Az eddigi úgynevezett mentőszános (tepsis) verzió régen elavult, a sérültnek rendkívül kényelmetlen, sok esetben fájdalmas megoldás. A közös gyakorlaton nagyon sok egyéb kiegészítő eszközt használatát is megtanulták a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai. Klausmann Viktor, az Alapítvány, egyben a mentőcsapat vezetője elmondta, hogy ezek hazai beszerzését is megkezdték. Valamint hozzátette, hogy a mentőcsapat szlovákiai terepgyakorlata a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány az év 365 napjában teljesít szolgálatot a Mátrában. Kiemelték, hogy a balesetek jelentős hányadát a nagy sebesség és gyenge sítudás kombinációja okozza, ezért a legfontosabb szabály az óvatos, felelős síelés!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.