Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Készül Románia legmagasabban épülő kabinos liftje

2015.09.11. Bata Attila

A Prahova-völgyben található Sinaia síterepen júniusban már megkezdődtek a Románia legmagasabban épülő kabinos liftjének munkálatai. A tervek szerint a liftet már az idén decemberben átadják a síelőknek. A kb. 10 millió eurós (kb. 3,13 milliárd forint) költségeket a helyi önkormányzat állja.
A síterepre 2007 óta 35 millió eurót költöttek, abban az évben adták át a Cota 1400 liftet, amelynek a folytatását építik az idén. Ez a lift a 2000 méteres magasságban található pályákat köti össze az alsóbb részekkel. A felső régió jelenleg is megközelíthető egy régi, közel 40 éves kabinos lifttel, amely azonban magántulajdonban van, amelyre külön kell jegyet venni. Az új liftre - a tervek szerint – nem kell külön fizetni.

Bemutatták az új lift kabinját (Kép: Telegondola Sinaia - Facebook)
Bemutatták az új lift kabinját (Kép: Telegondola Sinaia - Facebook)
A Cota 2000 lift építése kisebb késéssel, az eredeti májusi terv helyett csak júniusban kezdődött meg a földmunkákkal. Az új felvonó közvetlenül a 2007-ben épített kabinos lift felett 30 méterrel indul majd 1433 méteres magasságból. A hegyállomás 2003 méteren épül meg, kb. 160 méterre, délnyugatra a 2103 méteres Vârful Furnica csúcstól. A helyi önkormányzat szerint ez lesz Románia legmagasabban épített kabinosa. Az új lift óránként 1500 síelőt tud majd szállítani.

A síterepet évente körülbelül 150 ezer vendég keresi fel, a harmaduk külföldről érkezik. A terepen 16 pályát jelöltek ki, amelyek közül hat 2000 méternél is hosszabb. Jelenleg 25 km a síelhető pályák hossza, de a közeli tervekben ennek a megduplázását ígérik. A síterep a tavalyi szezon végén is bővelkedett a hóban, húsvétkor még közel másfél méteres hó fogadta a síelőket.

A lift építése 10 millió euróba kerül, amelyet a helyi önkormányzat fizet, miután banki hitelt vettek fel a lift megépítésére.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.