Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két méteres friss hó és lavinák a Déli Alpokban

2009.04.29. Stánicz Balázs

Két méteres friss hó és lavinák a Déli Alpokban Míg itthon már minden zöldbe borult és visszavonhatatlanul itt a tavasz, addig tőlünk nyugatra újra a tél az úr. A Déli Alpokban az elmúlt napok során több méteres friss hó esett a hegyekben.
A múlt hétvégétől Európa déli részén egy mediterrán ciklon okoz csapadékos és hűvös időjárást. Friss havat jelentettek a spanyol és appennini síterepekről is. A nagyját azonban a Déli Alpok, tehát Olaszország, továbbá Svájc és Franciaország déli része kapta.

A havazások vasárnap kezdődtek, és azóta folyamatosan szakad a hó. A hóhatár jellemzően 1200-1600 méter felett fekszik, így az elmúlt napok során hatalmas mennyiségű friss hó halmozódott fel a 2000 méter feletti térségekben. Ezért nem csoda, hogy négyes fokozatú lavinaveszély van érvényben az érintett térségekben.

Hétfőn a wallisi kantonban fekvő Col des Ecandies hegyen két sítúrázót sodort el egy lavina. Társaik azonnal riasztották a hegyi mentőszolgálatot. A rossz időjárási viszonyok miatt nem tudott a helikopter felszállni, ezért sílécekkel indultak a helyszínre. Több órás keresés után sikerült megtalálni az egyik osztrák sítúrázót, akit lábtöréssel szállították kórházba. A másik elsodort sítúrázót egyenlőre nem találták meg, ráadásul a keresése közben újabb lavina zúdult alá, ami két hegyi mentőt magával ragadott. Az egyikük ki tudta magát szabadítani, majd később társát is. A keresési akciót szerda este félbeszakították.

A világszerte ismert svájci síparadicsomban, Zermattban több mint egy méter friss hó esett. A Simplon hágótól északra fekvő Troblseeben már 618 cm-es a hóvastagság. A késői havazásnak minden bizonnyal örülni fognak azon síelők, akik a május elsejei hosszú hétvégét ezeken a síterepeken töltik.

A közeli Ausztriát tegnap este érte el a hidegfront, azonban itt korántsem várható olyan hatalmas hómennyiség, mint Svájcban. Az osztrák gleccserterepeken holnapig 10-30 cm friss hó eshet le.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.