Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kissé korai: idén először mínusz 50 fok Szibériában!

2014.11.15. | Szerző: Bata Attila
Már a hét elején is megközelítette a mínusz 50 fokot a szibériai hideg, de pénteken (magyar idő szerint csütörtökön) már át is lépte azt a lélektani határt. Szibériában, és ezen belül is a két településen (Verhojanszk és Ojmjakon) sem ritka az ilyen hideg, de november első felében még nem igazán gyakori vendég.
h i r d e t é s
Helyi idő szerint november 14-én mínusz 51 fokot mutatott a szibériai Verhojanszk település (137 m tszf.) mérőállomásának hőmérője. Ezzel egyidőben egy másik szibériai állomáson, angol átírású nevén Ekyuchchyu-ban (199 m), mínusz 50 fokig süllyedt a hőmérséklet. Verhojanszkban már többször is mértek mínusz 50 fokot vagy annál hidegebbet is novemberben, de általában a hónap második felére jellemzőek ezek az értékek.

1891 óta rögzítik a meteorológiai adatokat Verhojanszkban, és korábban csak hatszor fordult elő, hogy november 15. előtt elérjék a mínusz 50 fokot, legutóbb 1999-ben. Ha a dátumokat nézzük, eddig legkorábban november 12-én mutatott ilyen hideget a hőmérő, még a mérések kezdetén 1891-ben. A mostani dátum, a negyedik legkorábbi mínusz 50 foknak számít novemberben.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az is külön érdekesség, hogy 2000. november 30. óta most fordult elő először, hogy itt mínusz 50 fokot mértek novemberben. A helyi novemberi minimum rekord pedig igazi ritkaság, hiszen a mínusz 57,2 fokot eddig 11-szer mértek az elmúlt 124 évben! Vagyis 10 alkalommal is csak egy tized hiányzott az új rekordhoz!

Ilyen hidegben ritka a havazás, mindkét mérőállomáson 13-15 cm vastag a hótakaró. Azonban Szibériai területén az idén a korábbi évekhez képest jóval nagyobb területre terjed ki a hótakaró nagysága. Sokan ebből arra következtetnek, hogy a szibériai anticiklon az idei télen befolyásolhatja Európa időjárását, így az átlagosnál hidegebb telet hozhat. 
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 96 vendég és 14 regisztrált felhasználó látogatja.