Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kivételesen havas november a francia hegyekben

2016.11.17. Bata Attila

Franciaországban kivételes hóviszonyokat hozott a november. Meteorológusok szerint "legalább egy hónappal megelőzte a korát az időjárás". A decemberi állapotoknak a síelők örülnek a legjobban. Az Alpok északi oldalán fantasztikusak a hóviszonyok, délen kevesebb a hó, de az első síterep itt is kinyit a hétvégén.
A havazás kutatásával foglalkozó francia intézet munkatársa szerint 10-15 évente fordulnak elő a mostani novemberhez hasonló hóviszonyok a francia síterepeken. Ennél még régebben, 1985 novemberében mértek a mostanihoz hasonlóan sok havat a Savoie régióban. Itt már 600-800 méteres magasságban is megmaradt a hó, még az északi oldal nagy részén 1000 méteres magasságban kezdődik az összefüggő hótakaró.

Val Thorens, nyitás egy héttel korábban a tervezettnél
1500 méteres magasságban átlagosan 30-60 cm, 2000 méter körül 40-80 cm vastag hó borítja az Alpok északi oldalát. Kicsivel kevesebb jutott a déli oldalra. Itt 1200 méter felett maradt meg a hó, és 2000 méteres magasságban 5-20 cm vastag a hóréteg.

A november nemcsak havat, hanem szokatlan hidegen is hozott. Az adatok szerint 1000 méter alatt is repkedtek a mínuszok, több helyen mértek mínusz 10 foknál is hidegebbet.

Már nem könnyű követni, hogy a hétvégén hány síterepen lehet majd síelni. Az északi oldal pályáin (Val Thorens, Chamonix, stb.) kívül azért a déli oldalon (Montgenévre) is megkezdődhet a szezon.

Montgenévre, a dél-francia síterep is kinyit a hétvégén
Ilyenkor mindig a rossz hír vivőjét szokták lelőni, de a következő napok enyhe időjárását a francia hegyek is meg fogják érezni. Fokozatosan emelkedni fog a hőmérséklet, vasárnapra már 12-14 fok várható 1000 méteren, a nulla fok határa 2800 méterre kúszhat fel. A "hókutató" szerint az 1500 méter alatti részeken biztosan el fog olvadni a hó, de a felsőbb részeken már volt rá példa, hogy hasonló hóréteg egy-két hétig is ellenállt a melegnek.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.