Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Látványos ködfolyam a svájci hegyekben

2018.12.19. | Szerző: Bata Attila
Az utóbbi napok egyik leglátványosabb természeti videóját tette fel az internetre egy sítúrázó, amelyet a svájci Jura hegységben vett fel. A felvételen az látható, hogy hatalmas nagyságú köd hömpölyög a svájci hegyek felett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A nyugat-svájci Jura régió turisztikai hivatala hétfőn posztolta az alábbi videót. A helyi újságok szerint a környék ideális az ilyen időjárási jelenségekhez.

Az ilyen hömpölygő ködfolyam létrejöttéhez megfelelő időjárási és földrajzi körülmények szükségesek. A hegy szeles oldalának meredeknek és magasnak kell lennie, és lehetőleg több kilométernyi lapos rész után ez legyen az első kiemelkedés. A kiemelkedés után egy lapos és hosszú hegygerincnek kell követnie. A gerinc másik oldalának, a szélvédett résznek pedig kevésbé meredeknek kell lenni, hogy a szép lassan le tudjon rajta jönni.

Az időjárás szempontjából a ködnek olyan magasságban, vagy egy kicsivel magasabban, kell kialakulnia, mint a hegygerinc. Fontos továbbá, hogy a szél is közvetlenül a hegygerinc felett fújjon, különben a köd magától feloszlik.

Idén szeptemberben, partnerünk, az Időkép webkamerája is hasonlóan gyönyörű képeket rögzített a Prédikálószékről, ahogy a köd a Dunakanyarban hömpölygött.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »