Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lezuhant szék: nem hibás a svájci síterep

2017.10.03. Bata Attila

Tavaly március közepén egy szerencsés kimenetelű baleset történt a svájci Stoos síterepén. Az egyik üzemelő lift széke levált a drótkötélről és a földre zuhant. Szerencsére a széken nem ült senki a baleset pillanatában. A lift többi székén 15 utas tartózkodott, akiket sikerült biztonságban az állomásra szállítani.
A lezuhant szék (Olvasói fotó / www.20min.ch)
A baleset után a svájci felügyelőség (SUST) megkezdte a vizsgálatot. A liftet azonnal leállították, amíg a baleset okát tisztázták. A baleset oka könnyen beazonosítható volt, nem műszaki hiba történt, hanem az erős széllökés "fújta le" a széket a kötélről. A liftet két nappal a baleset után ismét üzembe helyezték.

Az üzembe helyezés napján már a lift gyártója és az illetékes hatóság is kiemelte, hogy "a hatalmas szél a széket nem tudta volna leválasztani a kötélről, ha utasok ültek volna benne, a nehezebb súly miatt".

A vizsgálat ezen a héten fejeződött be és már csak az volt a kérdés, hogy felelős-e a síterep azért, hogy 85 km/órás széllökés közben üzemelt a sílift?

A vizsgálat szerint az üzemeltetők nem számíthattak ilyen hirtelen felerősödő szélre. Néhány perccel a baleset előtt az üzemeltetők már lezárták a liftet, és akkor csak a liften maradt utasokat hozták be az állomásra. A vizsgálat az üzemeltetők viselkedését felelősnek és az adott körülményekhez alkalmazkodónak ítélte meg és nem fogalmaztak meg biztonsági ajánlásokat a síterep felé.
KOMMENTEK
minerel | 2017.10.03. 05:43
kicsit kétségeim támadtak a magyarázatot olvasván..Mi van ha egy gyerek ül a székben a maga 30 kilójával? Szerintem ugyanígy leemelte volna.
Tervező | 2017.10.03. 20:44
A 30 kg-os gyerek vélhetően még alacsonyabb 125 cm-nél, és ha az üzemeltetők betartják az előírást, nem utazhat egyedül.
Persze ez csak az elmélet....
dioo | 2017.10.03. 21:52
A másik probléma már csak az, hogy a 85 km / órás széllökés egyáltalán nem nagy, ekkora szélben is az összes széknek fent kellene maradnia a helyén. Az alatta síelő, snowboardozó, sétáló emberekre is ráeshet, még ha üres is a szék.
Tervező | 2017.10.03. 22:01
Hát igen, elég gyanús... Ugyanis kötélre merőleges irányban a kötél egyszerűen elcsavarodik, hosszirányban pedig a szék a kötélszorítón tud hintázni, nehéz elképzelni kint a pályán , támaszközben, olyan ellentartást az egész rendszernek, hogy lefeszíthesse a szorítót a kötélről. Amint kivehető a képről, lekapcsolódó rendszerű pálya. Bár elég biztonságos a szerkezet bezárásának ellenőrzése kihaladás előtt, az ördög nem alszik.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.