Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schladming 2013: Ligety, a csoda tini és Hirscher

2013.02.18. 2013.02.19. Bata Attila | frissítve: 2013.02.19.

Külső szemlélőként nagyon lehet irigyelni azt az országot, amelynek van egy nemzeti sportja és egy olyan televíziója, amely magas színvonalon közvetíti ezeket a versenyeket. Már a megnyitó közvetítése is nézettségi rekordot hozott, de az egész ország a tévé előtt maradt az elmúlt két hétben.
Az első napon még a pályát betakaró ködöt is olyan profin közvetítették négy és fél órán keresztül, hogy az ember nem akart elkapcsolni onnan. Bár a vasárnapi Hirscher győzelem alatti nézettségi adatok még nem állnak rendelkezésre, szombaton a női szlalom első futamát az osztrák nézők 74%-a követte figyelemmel (az egész szombati versenyt 71%), így a többi tévéadó akár ki is kapcsolhatott volna a verseny idejére.

Egy-két pályára tévedt hobbisíelő és szerencsétlenkedő pályamunkás kivételével az osztrák rendezők hatalmas és kitűnő munkát végeztek, a szerencsés nézőknek, akik bejutottak a versenyekre, hatalmas élményben lehetett részük. A rendezők több jegyet is értékesíteni tudtak volna, de a célegyenes adottságai miatt nem tudtak több helyet kialakítani a nézőknek.
A házigazdáknak az utolsó napig kellett várniuk, hogy megszerezzék első egyéni aranyukat, a korábban megnyert csapatverseny presztízsben még messze van az egyéni versenyek értékétől. Marcel Hirscher súlyos terhet cipelt két héten keresztül, de elbírta az esélyességet, és az utolsó napon tökéletes síeléssel megszerezte a hazaiak aranyát.

Bár az aranyak hiányoznak, nem lett olyan rémes az osztrákok mérlege, a legtöbb érmet (8) nyerték az összes nemzet közül, csak nem a legjobb elosztásban. Bár az is igaz, hogy a két évvel ezelőtti négy aranyhoz képest ez most szerényebb teljesítmény volt, és az eddigi 39 VB/olimpiai részvétel közül ez nagyon átlagosra sikeredett, ez volt a 20. legjobb teljesítményük az elmúlt 82 évben.

Osztrákok helyett az amerikaiak voltak a VB sztárjai, köztük is Ted Ligety, aki három számban is nyerni tudott. Szuper-óriásműlesiklásban kissé váratlanul, kombinációban nem véletlenül, óriás-műlesiklásban pedig esélyesként nyert. Ez volt a VB egyik legjobban várt csatája, ahol annak ellenére, hogy az osztrákok edzője tűzte az első futam kapuit, Ligety teljesen leiskolázta az egész mezőnyt, köztük Hirschert is. Három arannyal és összesen 97 200 eurós pénzjutalommal zárta a versenyeket.

A másik amerikai, a még mindig csak 17 éves Mikaela Shiffrin, pedig felült Marlies Schield üresen maradt trónjára, és megnyerte a női szlalomot. Csodatini, évszázados tehetség stb. – nem fukarkodnak a dicséretekkel az osztrákok és a svájciak sem, akik már most aggódnak, hiszen pár év múlva ez a lány már nem csak szlalomban fogja gyűjtögetni az érmeket, komolyan kell vele számolni az összetettben is.

Egyelőre azonban még Tina Maze a királynő, ez a szezon vitathatatlanul az övé, a világbajnokságon is a legeredményesebb női versenyző lett (1 arany, 2 ezüst és ötödik hely szlalomban), ennek megfelelően a legtöbb pénzt (77 700 euró) is ő vihette haza a hölgyek közül.
A magyar csapat is részt vett a világbajnokságon, az ő szereplésükről Magyar Sí Szövetség küldött egy beszámolót.

Jövőre olimpia Szocsiban, majd 2015-ben újabb világbajnokság az amerikai Coloradóban. Az amerikai csapat 4 arannyal és 1 bronzzal megnyerte az éremtáblázatot, annak ellenére, hogy Bode Miller csak áprilisban kezdheti el újra a havas edzéseket, és Lindsey Vonn az első nap bukott. Vonn műtétje jól sikerült, kiderült, hogy mégsincs törése, és az amerikaiak edzője szerint már novemberben versenyezhet. Mindenesetre Szocsira egy bombaerős amerikai csapat állhat össze, feladva ezzel a leckét az európaiaknak, és a mostani eredmények nagyon biztatóak a következő, hazai rendezésű világbajnokságot tekintve.

KOMMENTEK
huligan | 2013.02.18. 19:46
Ez egy jó cikk! Gratulálok a szerzőnek! :)
százas | 2013.02.18. 20:40
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
zerge | 2013.02.18. 23:00
Tina Maze két ezüstöt nyert, superkombinációban és óriásműlesiklásban.
Bata Attila | 2013.02.19. 00:27
köszönöm, javítva
Pulmy | 2013.02.19. 08:37
Korrekt összefoglalója a VB-nek,csak gratulálni lehet.
százas | 2013.02.19. 20:24
godive2! Szerintem szivattak téged!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.