Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ma rendezik a jubileumi esti versenyt Schladmingban

2022.01.25. Bata Attila

Talán sokaknak meglepő lehet, de ma 25. alkalommal rendezik meg a mára legendássá vált alpesi világkupa szlalom versenyt Schladmingban. Sajnos, a jubileumot nem a régi hangulatban, a szokásos közel 50 ezer néző előtt ünneplik, de ettől még egy rendkívül izgalmas versenyre van kilátás.
Planai, a célegyenes tegnap (Kép: sielok.hu)
Planai, a célegyenes tegnap (Kép: sielok.hu)
Akik nem sok síversenyt láttak életükben, azoknak is bejön az esti verseny. A "szakértők" mindig tudják, hogy kik az esélyesek, kikre kell figyelni. Idén azonban minden kiszámíthatatlan, van 10-15 versenyző, akik közül bárki nyerhet. Ez a kevésbé szakértőknek is izgalmakat ígér ma estére.

Idén eddig öt szlalomot rendeztek, öt különböző győztessel, hárman közülük még életükben nem végeztek az első helyen korábban műlesiklásban.
Készítik a pályát (Kép: The Nightrace Schladming)
Készítik a pályát (Kép: The Nightrace Schladming)
A francia Clement Noel Val d' Iséreben esélyeshez méltón hazai havon simán besöpörte a győzelmet. Aztán Madonnán is csak méterek választották el a győzelemtől, amikor közvetlenül a cél előtt bukott, nyert a norvég Sebastian Foss-Solevaag. Zágrábban nem lehetett azon a vizes és veszélyes pályán versenyezni, így lefújták a versenyt eredményhirdetés nélkül. Adelbodenben az osztrák Johannes Strolz nyert.

Wengenben a norvég Lucas Braathen szolgáltatta a szenzációt, aki 29-es rajtszámmal tudott nyerni! Ehhez persze kellett a pálya romló állapota is. Benjamin Raich schladmingi rekordját döntötte meg, aki itt korábban 23.-ként indulva tudott első lenni. Az utolsó, most hétvégi versenyen Kitzbühelben a 35 éves brit Dave Ryding szerezte élete első győzelmét, amely Nagy-Britannia első világkupa győzelmét is jelentette a sporttörténelemben. Hazai síiskolákba minden ősszel a gyerekeket beírató szülők kedvéért (is) jegyezzük meg, hogy Ryding műanyagpályán tanult meg síelni, 12 éves korában síelt először havon és 21 éves koráig indult versenyeken műanyag borításon.
A célegyenes (Kép: sielok.hu)
A célegyenes (Kép: sielok.hu)
Az említett öt győztes mellett még számos versenyző győzelme sem lenne meglepetés. Például a norvég Henrik Kristoffersen, aki győzelme esetén már ötödször nyerne a Planai oldalában, ezzel újabb norvég "mérne csapást" a négyszeres helyi bajnok legendára, Benjamin Raich-ra.

Schladmingban a hétvégén hullott 20 cm hó és a szervezők éjjel nappal azon dolgoznak, hogy a tükörjéggé varázsolt pályáról letúrják a felesleges havat. A pletyka szerint az osztrákok úgy szeretik, minél jegesebb, annál jobb. Hans Grogl, a szervezők vezetője szerint ezt csak Hirscher miatt terjesztették annak idején. Különben is, mi rossz van abban, ha a negyvenedik is olyan jó pályán tud lejönni, mit az első? Főleg, ha ilyen sok az esélyes...
Ezen a jégen bizony síelni fognak...(Kép: The Nightrace Schladming)
Ezen a jégen bizony síelni fognak...(Kép: The Nightrace Schladming)
A mai a 25. verseny és ebből az alkalomból a már említett főszervező nyugdíjba vonul. Ahogy említette, 25 évvel ezelőtt senki sem hitt neki, hogy egy szlalom verseny sikeres lehet januárban, hétköznap és főleg este! Mára pedig az egész sorozat egyik legfontosabb versenyévé nőtte ki magát, legtöbb nézővel a pályákon és a tévékészülékek előtt.

Sajnos, idén sem fogja a kb. 50 ezer szurkoló hangorkánja betölteni a célegyenest. Tavaly nézők előtt rendezték, az idén 1000 néző szurkolhat a célban és további 300 a kultikus vendéglátóhely, a Hohenhaus Tenne mellett.
Tribün a Tenne oldalában (Kép: sielok.hu)
Tribün a Tenne oldalában (Kép: sielok.hu)
Az első futam 17:45-kor, a legjobb 30 versenyző mindent eldöntő második futama 20:45-kor kezdődik. Az Eurosport közvetít. 
KOMMENTEK
Szőllős Péter | 2022.01.25. 11:32
Szőllős Barnabás ISR 73.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Tauernresidence Radstadt
Új építésű apartmanház 2-8 fős apartmanokkal és közös wellness részleggel Radstadt síterepétől mindössze 1,5 km-re. Kocsival néhány perc alatt Schladming sírégió, Flachau/Wagrein és Obertauern is elérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sporthotel Royer csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Családbarát sportszálloda Schladmingban, 450 méterre a Planai sílifftől, ingyenes sítranszferrel! Wellness részleg medencével, csúszdával, szaunákkal és gyermek medencével. Szolgáltatások: gyermekfelügyelet, tekepálya, teniszpályák, squash, és még sok más beltéri sport.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.