Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Májusi havazás Ausztriában

2012.05.17. Stánicz Balázs

A nyárias hőmérsékletek után a fagyosszentek ismét rászolgáltak a nevükre és hideg levegőt hoztak az Alpok térségébe a hétvégén. Szerdán sok helyütt havazott, a már zöldellő völgyek is fehér ruhát öltöttek, helyenként fél méter friss hó esett.
Hideget és havat hozott a szerda Ausztriába; hólánccal járható útvonalak, elakadt autók és kamionok, lavinaveszély, mindez május derekán.

50 cm friss hó a hegyekben

A markáns hidegfront hatására a hegyekben jelentős mennyiségű hó esett, különösen a gleccsereken és az Arlberg régióban, ahol jellemzően 30-40 cm-el növekedett a hóvastagság, azonban helyenként még ennél is több, fél méter friss hónak örülhettek a tél szerelmesei.
Hótakarítás az autóról május 16-án - Fotó: Kamera24 TV
Hótakarítás az autóról május 16-án - Fotó: Kamera24 TV
Nem panaszkodhatnak a hó mennyiségére az alacsonyabb területek sem, az Innsbruck feletti hegyekben 25-30 cm-t jeleztek. A nyugati tartományokban különösen alacsony volt a hóhatár, itt több helyütt 900 méterig lehavazott, még ennél is lejjebb havazott a németországi Fekete-erdő térségében, ahol 500 métertől hullt a fehér pelyhes, megbénítva ezzel a közlekedést.

Napsütés, de hideg idő

A hidegfront a mai nappal elvonult és átadta helyét a napsütésnek, igazi téli idillben lehet részünk, ha a webkamerákra vetünk egy-egy pillantást. A hóborította településeken hideg időre ébredtek a helyiek, a tiroli Seefeldben közel -8 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ennél is hidegebb van a gleccsereken, ahol -10 fokok repkednek.
A vorarlbergi Schröckenben már süt a nap
A vorarlbergi Schröckenben már süt a nap

Tél a nyárban

A nem gleccseren fekvő síterepek nagy része már egy hónapja bezárt, sokan közülük az elmúlt hétvégén kezdték a nyári szezont, és ezzel együtt megkezdődött a kirándulók és hegyi kerékpárosok időszaka. Azonban a legtöbb helyen sokkal egyszerűbb az előrehaladás hótalppal és síléc segítségével. Saalbachban a felső részeken fekvő bicikli parkok és útvonalak a mai napon a hó miatt zárva maradtak.

Az elkövetkezendő napokban fokozatos melegedés kezdődik és a hőmérsékletek Ausztriában is elérik az ilyenkor megszokottat.
KOMMENTEK
Sznelli | 2012.05.17. 11:20
Gyönyörű a táj és nekem hihetetlen a májusi hó!! De szép is lenne a szülinapomon síelni!!! Május 24.én...nagyon élvezném... :))))))
csabor | 2012.05.21. 08:53
A jelek szerint ez csak tőled függ.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.