Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás és lezárt utak Ausztriában

2010.05.16. Stánicz Balázs

Havazás és lezárt utak Ausztriában A hétvégén valósággal berobbant a tél az osztrák hegyekbe. Vorarlbergtől Alsó-Ausztriág havazik, az alacsony hóhatár miatt több völgy is befehéredett. A magasabb hegyi utakon csak hólánccal lehet közlekedni; a Großglockner panoráma utat ideiglenesen lezárták.
A hét elején előre jelzett hidegfront menetrendszerűen megérkezett, télies idővel és havazásokkal. A nyugati tartományok már szombaton fehér ruhát öltöttek, az arlbergi Stuben lakói újra hólánc szerelésre kényszerültek. A május elsején megnyitott Grossglockner alpesi utat biztonsági okokból lezárták. A folyamatos hóesés és az erős szél miatt a frissen letakarított út egy óra múlva újra járhatatlan lett, így az üzemeltető hétfő reggelig lezárta a kedvelt panoráma utat.

Sok helyütt ezer méter alá süllyedt a hóhatár, így például Salzburg tartomány több részén. Szombat estére a határ közeli hegyekbe is megérkezett a tél, először csak a magasabb hegyek fehéredtek, majd vasárnap reggelre itt is 1000 méter alá süllyedt a hóhatár; friss hó borítja a lejtőket Hochkartól Unterbergig.

2500 méter fölötti régiókban az elmúlt napok havazásainak köszönhetően helyenként 30-50 cm friss hó borítja a lejtőket, és úgy tűnik, hogy még koránt sincs vége; csütörtökig marad a télies idő. A friss hóhoz kellően hideg is társul, 3000 méter felett még napközben is -8, -10 fokokat mutattak a hőmérők higanyszálai.

A májusi havazás nem ritka a szomszédos országban, tavaly Pünkösdkör esett nagy mennyiségű hó az osztrák hegyekben, sőt június végén egy méteres friss hó hullott a Dachstein gleccseren.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.