Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Májusi havazás és hideg árasztotta el Európát

2011.05.05. Bata Attila

Májusi havazás és hideg árasztotta el Európát Azért még utoljára megmutatta erejét a tél Európában is. Izlandon majdnem 20 cm friss hó esett, de havazott Németországban, Csehországban és Lengyelországban is. A közeli Ausztriában pedig majdnem harminc évvel ezelőtt volt ilyen hideg utoljára.
Érdekes arcát mutatta az időjárás szombatról vasárnapra Izlandon. A hőmérséklet nulla fok körül alakult, esőzéssel indult, majd havazás lett belőle. Később is egymást váltották a hosszabb-rövidebb havas, illetve esős időszakok. Vasárnapra így is 18 cm hó esett Reykjavikban. Izlandon sem tipikus a májusi havazás, utoljára 1993-ban havazott május elsején, összefüggő, megmaradt hóréteget pedig utoljára 1987. május elsején mérhettek az izlandi meteorológusok.

Ausztriában inkább a hideg volt szokatlan szerda reggel. Az ország leghidegebb települése a salzburgi St. Michael im Lungau volt, ahol mínusz 4,8 fokot mértek. Tegnap reggel a vorarlbergi Bludenz számított a "legmelegebb" helynek, ahol 4,9 fokot mutatott a hőmérő. Ennél még Bécs belvárosában (4,4 fok) is hidegebb volt.

Természetesen a meteorológusok itt is utánanéztek a statisztikáknak, így kiderült, hogy majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg a május Ausztriában, utoljára 1982-ben fázott ennyire Ausztria májusban. A májusi hideg rekord nem forgott veszélyben, amelyet a magyar határhoz közeli Puchberg am Schneeberg településen mértek mínusz hét fokkal 1957. május 9-én. Érdekesség, hogy aznap a legmagasabb hőmérséklet is 2 fok alatt maradt Alsó-Ausztriában.

Lengyelországban, Alsó-Sziléziában 5-8 cm hó esett, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és az áramellátásban, körülbelül 100 000 lengyel háztartás maradt áram nélkül. A hőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt alakult szerda reggel, egyes településeken mínusz hét fokot is mértek, de Varsóban is csak mínusz 1,3 fok volt.

Németország egyes részein keddre virradóra 5 cm friss hó esett. Türingia tartományban a hóhatár egészen 300 méterre süllyedt, amely már a telet idézte. Csehországban is beköszöntött a tél, sok helyen mértek mínusz 4-6 fokos hőmérsékleteket. Prágában reggel mínusz 2,3 fok volt, később pedig az eső időnként keveredett egy kis havazással is.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.