Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Májusi havazás és hideg árasztotta el Európát

2011.05.05. Bata Attila

Májusi havazás és hideg árasztotta el Európát Azért még utoljára megmutatta erejét a tél Európában is. Izlandon majdnem 20 cm friss hó esett, de havazott Németországban, Csehországban és Lengyelországban is. A közeli Ausztriában pedig majdnem harminc évvel ezelőtt volt ilyen hideg utoljára.
Érdekes arcát mutatta az időjárás szombatról vasárnapra Izlandon. A hőmérséklet nulla fok körül alakult, esőzéssel indult, majd havazás lett belőle. Később is egymást váltották a hosszabb-rövidebb havas, illetve esős időszakok. Vasárnapra így is 18 cm hó esett Reykjavikban. Izlandon sem tipikus a májusi havazás, utoljára 1993-ban havazott május elsején, összefüggő, megmaradt hóréteget pedig utoljára 1987. május elsején mérhettek az izlandi meteorológusok.

Ausztriában inkább a hideg volt szokatlan szerda reggel. Az ország leghidegebb települése a salzburgi St. Michael im Lungau volt, ahol mínusz 4,8 fokot mértek. Tegnap reggel a vorarlbergi Bludenz számított a "legmelegebb" helynek, ahol 4,9 fokot mutatott a hőmérő. Ennél még Bécs belvárosában (4,4 fok) is hidegebb volt.

Természetesen a meteorológusok itt is utánanéztek a statisztikáknak, így kiderült, hogy majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg a május Ausztriában, utoljára 1982-ben fázott ennyire Ausztria májusban. A májusi hideg rekord nem forgott veszélyben, amelyet a magyar határhoz közeli Puchberg am Schneeberg településen mértek mínusz hét fokkal 1957. május 9-én. Érdekesség, hogy aznap a legmagasabb hőmérséklet is 2 fok alatt maradt Alsó-Ausztriában.

Lengyelországban, Alsó-Sziléziában 5-8 cm hó esett, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és az áramellátásban, körülbelül 100 000 lengyel háztartás maradt áram nélkül. A hőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt alakult szerda reggel, egyes településeken mínusz hét fokot is mértek, de Varsóban is csak mínusz 1,3 fok volt.

Németország egyes részein keddre virradóra 5 cm friss hó esett. Türingia tartományban a hóhatár egészen 300 méterre süllyedt, amely már a telet idézte. Csehországban is beköszöntött a tél, sok helyen mértek mínusz 4-6 fokos hőmérsékleteket. Prágában reggel mínusz 2,3 fok volt, később pedig az eső időnként keveredett egy kis havazással is.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.