Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már Afrikában is lehet síelni!

2014.06.10. Bata Attila

Itthon a kánikula, Dél-Afrikába a hideg érkezett meg az elmúlt napokban. Nagyjából ez is a természet rendje, hiszen az északi félteken a nyár, a Föld déli féltekén pedig a tél kezdődik. Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is egy apró dél-afrikai pályán lehetett először síelni a déli részeken.
A hidegfront mínuszokkal és havazással érkezett Dél-Afrikába. A 2600-2800 méteres magasságban található Tiffindell síterepén már múlt hét kedd óta tél van. Csütörtökön meg is nyitották a síterep kezdő pályáját. Ez egy nagyon kis pálya ezért még nem fognak tolongani az afrikai síelők, de az utóbbi idők kedvező időjárásának köszönhetően már üzemelnek a hóágyúk és hamarosan megnyílhat a másik, a „fő” pálya is. A kedvező hírek gyorsan terjednek a helyi lakosok között is, hiszen a következő hétvégére már az összes szállást lefoglalták a síterepen.

Hóágyúzás Afrikában
A hétvégén Új-Zélandon is megkezdődött a szezon, elsőként szombaton, Coronet Peak síterepén. Május második felében nagyon kedvező időjárás köszöntött be az új-zélandi hegyekben, akkor még mindenki egy országos, korai idénynyitóban reménykedett. Az utóbbi napok időjárása keresztülhúzta a számításokat, egyedül Coronet Peak tudott kinyitni. A legtöbb új-zélandi síterep június végét célozta meg nyitási dátumként.

A szomszédos Ausztráliában is várni kell még a szezonkezdetre. Itt ugyan megtartották a szezonnyitó bulikat, de sok helyen még nyoma sincs a hónak. Az ismertebb helyeken még a hóágyúzást sem tudták megkezdeni. A meteorológusok azonban bíztató hírekkel szolgáltak, a következő 10 napban megérkezik a hidegfront, legalább hóágyúzni lehet majd.

Dél-Amerikában is várni kell még a szezonkezdetre, de már nem sokat. Az utóbbi napokban komoly havazás köszöntött Argentína és Chile hegyeire, így ott is közeleg a nyitás időpontja. A fenti kép a lassan nyitásra kész argentin Las Lenas síterepén készült.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.