Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lehűlés és havazás az osztrák hegyekben

2012.03.28. 2012.03.30. Stánicz Balázs | frissítve: 2012.03.30.

Lehűlés és havazás az osztrák hegyekben Míg Magyarországon már nyoma sincs a télnek és húsz fokok röpködnek addig az osztrák hegyekben még méterekben áll a hó az idei hóban gazdag szezonnak köszönhetően. Ráadásul a következő napokban újra visszaköszön a tél.
Hagyományosan március 15-i hosszú hétvége az utolsó nagy magyar rajzás. Ezután a legtöbben félreteszik a lécet, azonban akik még egy utolsót akarnak csúszni ebben a szezonban, azokat továbbra is ideális hóviszonyokkal és pazar idővel várják az osztrák sípályák.

Szinte egyik napról a másikra ürültek ki az osztrák síterepek; már a múlté a sorban állás, a zsúfolt pályák, helyettük az üresség lengedez a legtöbb síterepen. Mindezekhez továbbra is méteres hó társul, különösen a nyugati tartományokban, de Felső-Ausztriának és Stájerország északi és nyugati részeinek sincs szégyenre való okuk.

Négyméteres hó a síterepeken

A schladmingi síhinta felső részeit vastag, másfél méteres hótakaró fedi. Tauplitzon 370 cm-t, Loserben 340 cm-t mutatnak a hómércék. Változatlanul vastag a hótakaró a salzburgi hegyekben; Saalbach, Zell am See és Hochkönig felső pályarendszerein közel két métert kell ásnunk, hogy "gyepet fogjunk". A májusig nyitva tartó Obertauern tekintélyes 250 cm hóval büszkélkedhet.

Márciusi síelés - Fotó: Stánicz Balázs
Márciusi síelés - Fotó: Stánicz Balázs
Még ennél is több hó fedi Tirol és Vorarlberg egyes terepeit; az Arlberg régió síparadicsomaiban nem múlt el nyom nélkül az idei tél; helyenként még mindig négy méter vastag havon szelhetjük a lejtőket. Változatlanul jó a hóhelyzet az osztrák gleccsereken, akik porhóra vágynak és biztosra szeretnének menni, azok számára őket ajánljuk.

Mínusz hét fok és porhó

A magyarországi és az ausztriai időjárás közti különbségre jó példa az elmúlt hétvége; míg itthon 20 fok körüli hőmérsékleteket mértek, addig odaát a magasabb helyeken havazott; a tiroli-bajor határon emelkedő Zugspitzén -7 fokot mértek, a hozzánk közelebb eső kapruni gleccseren napközben -6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Jön a lehűlés és a havazás

Holnaptól egy hidegfront éri el Ausztriát, ami friss havat hozhat az osztrák hegyekbe, mennyisége változó; de akár a 10-20 cm sem kizárt. Az elkövetkezendő napok változékony, az eddigieknél hűvösebb időt tartogatnak; a hétvégén már akár 300 méterig is havazhat. A jelenlegi kilátások szerint a húsvéti síelők - mint az elmúlt években oly' sokszor - idén is friss hóban síelhetnek.
KOMMENTEK
Töri-074 | 2012.03.30. 16:30
Aki teheti, írány egy hófödte hegy:-) Én is azt teszem holnap. Hajrá Mölltal:-)
Bukfenc | 2012.03.30. 17:01
Aki teheti, azokat nagyon irigylem, de jó csúszást kívánok nekik!!
vasssy | 2012.03.30. 17:11
Ha "csak" olyasmi lesz április közepe mint 2 éve volt, az már ok, szerintem.
maszat22 | 2012.03.31. 13:47
Szuper képek, átérzem!:)
Szab | 2012.03.31. 21:40
..mi megyünk a tavaszi szünetbe a szokásos Murtal régióba. Visszük a bringákat is, mert az autót szigorúan letesszük. :)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.