Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Marmolada (Dolomitok): eltűnteket keresnek a jégomlás után

2022.07.06. 2022.07.10. MTI | frissítve: 2022.07.10.

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.
Kép a lenti videóból
Kép a lenti videóból
A hegyoldal lezárását a térség közigazgatási központjának számító Canazei polgármestere, Giovanni Bernard rendelte el. Úgy nyilatkozott, hogy le akarták állítani a katasztrófaturizmust, mivel a vasárnapi jégcsuszamlást követően a kirándulók továbbra is érkeztek, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem lehetett megakadályozni, hogy megközelítsék a baleset helyszínét.

További omlásveszély lehetőségéről beszélt Maurizio Dellantonio, az olaszországi alpesi mentőszolgálat elnöke. "A gleccser többi része is akármelyik percben lezuhanhat" - jelentette ki.
Az Euronews beszámolója magyarul
A hegyoldalt borító jégfal állagának ellenőrzése és az esetleges újabb omlásveszély felmérése a kijelölt szakértői csapat feladata, amely kedd estére összegzi eddigi méréseit. A baleset körülményeiről Trento autonóm megye ügyészsége is vizsgálatot indított.

Ezzel egy időben tovább folyik az eltűntek kutatása. Számukat ötre csökkentették, miután több embert sikerült élve, a jégcsuszamlás helyszínétől távolabb megtalálni. Köztük van két francia alpesi hegymászó is, akit korábban az eltűntek között tartottak számon.
Mario Draghi kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az eltűntek listáját a katasztrófa helyszínéhez legközelebbi parkolókban hagyott, és azóta is üresen ott maradt gépkocsik alapján igyekeztek összeállítani. Azóta a rendszámok alapján sikerült azonosítani a tulajdonosokat, akiket - mint kiderült - nem sodorta magával a jéglavina.

Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte, hogy nincsenek magyar érintettjei a Marmoladán történt jégcsuszamlásnak: a korábban a helyszínen tartózkodó magyarok jól vannak, és autóikkal együtt már visszatértek Magyarországra.

A továbbra is eltűntként kezelt embereket radarokkal és drónok segítségével kutatják. A helikopterekről készített felvételek szerint a hegyoldalon ruhadarabok kerültek felszínre, a hatóságok azonban nem zárják ki, hogy régebben ott hagyott öltözékekről van szó, amelyek a jégcsuszamlásban előbukkantak.

Az áldozatok száma hét, nyolcan sebesültek meg. Az egyik sérült már elhagyhatta a kórházat. Sikerült azonosítani az egyik, korábban ismeretlen sérültet, akit Treviso kórházában kezelnek: egy harmincéves olasz férfiról van szó.

A jégtábla a Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán.

Frissítés (07.10)

A rendőrség beszámolója szerint összesen 11 ember vesztette életét a tragédiában. A régió elnöke szerint, úgy kell elképzelni az esetet, mintha egy 70 emeletes toronyház dőlt volna össze...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.