Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mától még több terepen lehet síelni Ausztriában!

2011.12.08. Bata Attila

Mától még több terepen lehet síelni Ausztriában! Ausztriában ma munkaszüneti nap van, így számos síterep időzítette mára a szezonnyitó napját. A frissen érkezett havazás jót tett a tiroli és salzburgi pályáknak, sok síterep kezdheti meg a szezont ma vagy a hétvégén. Arra lehet számítani, hogy a síterepek szinte naponta új lifteket és pályákat üzemelnek majd be.

Tirol és Vorarlberg

Ez a két tartomány az eheti osztrák havazás nyertese. Az Arlberg-régió szerda reggel 50 cm friss hóra ébredt, a települések közül pedig Warth járt a legjobban, 67 cm hó esett az előző napon. A gleccsereken kívül négy tiroli síterepen már lehetett síelni korábban is, Ischgl és Obergurgl-Hochgurgl még novemberben kinyitott, hozzájuk csatlakozott az előző hétvégén Serfaus-Fiss-Ladis és Hochzeiger. Mától újabb tiroli síterepeken kezdődik meg a szezon: Hochfügen, Hochzillertal, Zillertal Arena, és St. Anton am Arlberg. Az utóbbi helyen a hatalmas havazás mellett a hóágyúk is teljes erővel üzemelnek mostanában, hogy minél több pályát tudjanak folyamatosan megnyitni.

Körülbelül 1000 hóágyú dolgozik Wilder Kaiser síterepén, a cél az, hogy a következő hétvégére 120 kilométernyi pályát sikerüljön megnyitni. Bár a hétvégén már lehet Kitzbühelben síelni, de az igazi szezonkezdetet itt is csak a következő hétvégére ígérik.

Salzburg

Salzburgban is havazik, de ez nem elég a kezdéshez, és körülbelül 4000 hóágyú segít Holle Anyónak a tartományban. A salzburgi Sportwelt vezetője szerint a hétvégén az összes síterepük (Flachau, Wagrain, Zauchensee, St. Johann-Alpendorf és Kleinarl) nyitva lesz, persze egyelőre csak néhány üzemelő pályával. Zauchensee-n hétfő óta 25 cm hó esett, de a nyitás csak szombatra várható. Altemarlt-ban csütörtöktől az újonnan épített gyakorlólift (gyerekeknek és kezdőknek) üzemel, a többi liftet későbbi időpontban indítják be. Ha azt írom, hogy csütörtöktől a Jet 3-as lift is beindul, akkor a sokan tudják, hogy ez szezonkezdetet jelent Flachauban.

Hasonlóan megnyit Zell am See, Saalbach-Hinterglemm-Leogang, Hochkönig és Krimml síterepe is. Mától már indulnak a liftek Obertauernben, ahol lenn 15 cm, fenn 30 cm hó esett, de inkább az számít, hogy a környező szálláshelyek nagy részét már lefoglalták a hosszú hétvégére, így fontos lenne minél több üzemelő lifttel kinyitni.

Hauser Kabling az első napon

Stájerország

Itt főleg a Ski amadé terepeiben érdemes gondolkozni. Ma nyit Hauser Kaibling, ahol a síterep pályáinak alsó részét készítették el. A középső állomásoktól lefelé lehet síelni, de már ki lehet próbálni az új liftet és az új pályát, és a nyitó napon már 14 Hütte üzemel. Beerősít a szomszédos Planai is, ahol csütörtöktől már 6 pálya és lift üzemel. Reiteralm felső része szerda reggelig 10-15 cm friss havat kapott, helyszíni jelentések szerint a pálya jó állapotban van, teljes hosszban síelhető.

Szintén csütörtöktől lehet síelni Tauplitzalmon, itt egy gyakorlólift és egy hatüléses üzemel az első napon. Szintén ma nyitott ki Galsterberg, ahol inkább a legfiatalabbakat várják a megújult római kori várra emlékeztető gyermekparadicsommal.

Lachtal is kapott egy kis természetbeli segítséget a hét eleje óta üzemelő hóágyúihoz, így holnaptól már egy hatszemélyes lift is beindul, a tervek szerint szombattól pedig egy másik hatszemélyes. Kreischbergen is jól jött a havazás, itt a mai nap dől el, hogy sikerül-e további pályákat megnyitható állapotba hozni a hétvégére.

Karintia

A Mölltal-gleccseren, Katschbergen és Turrach-on kívül végre máshol is lehet síelni. Kicsit késve, de holnaptól megnyit Heiligenblut, ahol még csak egy pár lift üzemel az első napon 27 eurós napijegyért. Szintén máshoz vagyunk szokva ha Nassfeldről van szó, de mától végre itt is lehet síelni. A Millennium Expressz kabinos lift két alsó állomásai közötti szakasz síelhető egyelőre 20 eurós napijegyért. Szinte az egész tartomány kiesett a mostani nagy havazásból, eddig néhány centiméter hullott csak.

Közeli tájakon

A hagyományosan magyar terepek közül Hochkar szombaton kezdi a szezont. Ötscher-Lackenhof december eleje óta már üzemel, de csak egy lifttel (Eibenkoglbahn) és a mellette található kék pályákkal. Semmering már múlt héten december 16-ra csúsztatta a nyitást, ezen a dátumon azóta sem változtattak.

A nagy ausztriai havazásból Alsó-Ausztriába jóval kevesebb hó jutott tegnap, a Waldviertel régióból öt, a Mostviertel régió felső részéről 10 centiméter friss hóról számolt be a helyi sajtó.

A felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, a változó időjárás és a pálya-előkészítés sikerének függvényében érdemes a síterepek weboldalait felkeresni az aktuális információkért
KOMMENTEK
Stani | 2011.12.08. 08:08
az elmúlt éjszaka folyamán elég jelentős hó esett Pinzgau térségében (Zell-Saalbach-Hochkönig). Feltételezem a hegyen ennek a többszöröse, így azzal számolok, hogy az említett síterepeken a beharangozotthoz képest több minden fog üzemelni.
lipy | 2011.12.08. 09:13
Kreischberg-nél vagyok ma még csak egy lift és pálya megy de holnapra ígérnek még egyet és hétvégére nyitást.
Most kedvezményesen 20 euró a bérlet 13-órától 15euró.
Itt kb 15 cm hó esett éjszaka.
Salzburg felé több sípálya is teljes kapacitással üzemel. a nagy alagút előtt sokkal több hó esett.
Szányi Gábor | 2011.12.08. 15:27
A https://www.bergfex.at oldalon továbbk likkelgetveelérhető minden sípályáról naprakészen minden adat beleértve a negyedóránként frisített vebkamerás felvételeket is.
Használjátok egészséggel.
Szányi Gábor
kovacspeter.ski | 2011.12.09. 07:53
Hochkar!!! December 10.-én szombaton nyitás!!!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.