Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sípálya és sportterület fejlesztést terveznek Kékestetőn

2003.10.14. sielok.hu

Magyarország legmagasabb csúcsán sokéves várakozás után 2003. októberében megnyílt a lehetőség a Mátraháza-Kékestető hegyvidéki sportterület fejlesztésére.
Kékestető sípálya | fotó: Páli István
A Mátra Centrum Kft. egy magyar tulajdonú cég, rendelkezik a beruházáshoz szükséges építői szaktudással, financiális eszközökkel és gőzerővel kezdett a hároméves fejlesztési tervhez.
A Mátra Centrum standja a 2003. évi Hó Show-n
A Mátra Centrum standja a 2003. évi Hó Show-n

A teljes beruházás értéke: 3 milliárd Forint. A Gyöngyösi Önkormányzattól hosszútávú (35+15 éves) bérletbe vett területen a Nemzeti Földalap, Erdészeti Szolgálat, Bükki Nemzeti Park és Egererdő Rt. engedélyével illetve hozzájárulásával kezdődött meg a munka, a következő ütemezés szerint:

1. fázis: 2003/2004

Az I. ütemben elkészült a Déli-sípálya teljes hosszában a nyomvonal kiszélesítése, a világítás teljes rekonstrukciója, a pálya talajának javítása és a felvonó felújítása. Ezzel Magyarország leghosszabb sípályáját sikerült megvalósítani, amely 1800 m hosszú és 40-70 m széles. Jelenleg 670 m hosszban felvonó is működik a pályán.

Ugyancsak ebben az időszakban elkészültek azok a kiszolgáló létesítményeket amelyekkel eddig, valljuk be őszintén igencsak adós volt Kékes. Létesült végre három vadonatúj vizesblokk a nagyközönség számára, melyek egész évben elérhetőek, tehát azokat nem csak a síszezonban használhatják a Kékestetőre látogatók. Nagy adóssága volt még a hegynek az elmúlt évtizedekben a vendéglátás területén. Ezen két új, úgynevezett körbár létesítésével, valamint egy minden igényt kielégítő önkiszolgáló étterem nyitásával segített a Mátra Centrum Kft.

Ilyen volt és ilyen lett a Tető Étterem Kékestetőn
Ilyen volt és ilyen lett a Tető Étterem Kékestetőn

2. fázis: 2004/2005

Az előző síszezon zárása után nagy energiákat fordított a cég arra, hogy megvizsgálja a kékestetői sípályáról kialakult képet. Fontosnak tartották azt is, hogy az internetes fórumokban "elhangzott" észrevételeket is megfogadják! Visszatérő panasz volt a síelők részéről az, hogy nehézkesnek találták a pályára való bejutást, bonyolultnak ítélték a jegykiadás módját és az ellenőrzést. Ez azon felül, hogy kényelmetlen, még a síelésre szánt időből is túl sokat vesz el. Ezért a Mátra Centrum Kft. úgy határozott, hogy kisebb kitérőt tesz az eredeti elképzelésektől, már a 2004/2005-ös szezonban beállította azt az új jegyértékesítő és beléptető rendszert, amelyet a külföldi sípályák magyar síelői már jól ismernek.

A 2004/2005-ös síszezontól kezdve további pluszszolgáltatás, hogy a vendégek szervezett motorosszán túrákon vehetnek részt, a Kékestetőn kijelölt területen. Azóta szabályozták a motorosszánok használatát, meghatározva azokat az eseteket, amikor a sípályán közlekedhetnek (pl.: mentés, javítási munkálatok).

Meglehetősen kedvező volt a fogadtatása az éjszakai síelésnek, így hét közben plusz egy nap (szerda) is lehetőség van rá. További újdonság ebben az évben még az is, hogy a kékesi sípálya hóágyú parkja újabb négy darabbal bővült, amely azt teszi lehetővé, hogy a pályán - megfelelő hideg időjárás esetén - a felvonó teljes hosszában megoldható a hóutánpótlás.

3. fázis: 2006/2007

Az Északi oldal csákányos liftje elkészült, 550 méter hosszú és 1000 fő/óra kapacitással rendelkezik.

Az eredeti tervekben a 2006/2007-es szezonra ígért, de az engedélyeztetési eljárás elhalasztása miatt egyelőre elhalasztott, bizonytalanná vált tervek:

  • Új vízvezeték kiépítésével hóágyúzhatóvá válnak a pályák: hiszen még 4 új sípálya épül a "régi" mellé.
  • Egy igazi tavat képeznek (víztárolás céljára), amely egész éves látványosság lehet, csakúgy mint a nyári bobpálya.
  • A két különböző ülőszékes felvonó is elkészül. Az egyik a déli sípálya teljes hosszában 6 székes ülőlift kezdi meg működését. A másik a Veronika-rét közelében, amely 4 ülőszékes lesz, 2 sípályát és a hódeszkások területét szolgálja ki.
  • A beruházás végére közel 20 hektár síterület várja a téli sportok szerelmeseit.
  • 6000 nm-es hegyállomás épület épül, amelyben szállodai, vendéglátó és egészségügyi szolgáltatások sora jelenik meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.