Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sípálya és sportterület fejlesztést terveznek Kékestetőn

2003.10.14. sielok.hu

Magyarország legmagasabb csúcsán sokéves várakozás után 2003. októberében megnyílt a lehetőség a Mátraháza-Kékestető hegyvidéki sportterület fejlesztésére.
Kékestető sípálya | fotó: Páli István
A Mátra Centrum Kft. egy magyar tulajdonú cég, rendelkezik a beruházáshoz szükséges építői szaktudással, financiális eszközökkel és gőzerővel kezdett a hároméves fejlesztési tervhez.
A Mátra Centrum standja a 2003. évi Hó Show-n
A Mátra Centrum standja a 2003. évi Hó Show-n

A teljes beruházás értéke: 3 milliárd Forint. A Gyöngyösi Önkormányzattól hosszútávú (35+15 éves) bérletbe vett területen a Nemzeti Földalap, Erdészeti Szolgálat, Bükki Nemzeti Park és Egererdő Rt. engedélyével illetve hozzájárulásával kezdődött meg a munka, a következő ütemezés szerint:

1. fázis: 2003/2004

Az I. ütemben elkészült a Déli-sípálya teljes hosszában a nyomvonal kiszélesítése, a világítás teljes rekonstrukciója, a pálya talajának javítása és a felvonó felújítása. Ezzel Magyarország leghosszabb sípályáját sikerült megvalósítani, amely 1800 m hosszú és 40-70 m széles. Jelenleg 670 m hosszban felvonó is működik a pályán.

Ugyancsak ebben az időszakban elkészültek azok a kiszolgáló létesítményeket amelyekkel eddig, valljuk be őszintén igencsak adós volt Kékes. Létesült végre három vadonatúj vizesblokk a nagyközönség számára, melyek egész évben elérhetőek, tehát azokat nem csak a síszezonban használhatják a Kékestetőre látogatók. Nagy adóssága volt még a hegynek az elmúlt évtizedekben a vendéglátás területén. Ezen két új, úgynevezett körbár létesítésével, valamint egy minden igényt kielégítő önkiszolgáló étterem nyitásával segített a Mátra Centrum Kft.

Ilyen volt és ilyen lett a Tető Étterem Kékestetőn
Ilyen volt és ilyen lett a Tető Étterem Kékestetőn

2. fázis: 2004/2005

Az előző síszezon zárása után nagy energiákat fordított a cég arra, hogy megvizsgálja a kékestetői sípályáról kialakult képet. Fontosnak tartották azt is, hogy az internetes fórumokban "elhangzott" észrevételeket is megfogadják! Visszatérő panasz volt a síelők részéről az, hogy nehézkesnek találták a pályára való bejutást, bonyolultnak ítélték a jegykiadás módját és az ellenőrzést. Ez azon felül, hogy kényelmetlen, még a síelésre szánt időből is túl sokat vesz el. Ezért a Mátra Centrum Kft. úgy határozott, hogy kisebb kitérőt tesz az eredeti elképzelésektől, már a 2004/2005-ös szezonban beállította azt az új jegyértékesítő és beléptető rendszert, amelyet a külföldi sípályák magyar síelői már jól ismernek.

A 2004/2005-ös síszezontól kezdve további pluszszolgáltatás, hogy a vendégek szervezett motorosszán túrákon vehetnek részt, a Kékestetőn kijelölt területen. Azóta szabályozták a motorosszánok használatát, meghatározva azokat az eseteket, amikor a sípályán közlekedhetnek (pl.: mentés, javítási munkálatok).

Meglehetősen kedvező volt a fogadtatása az éjszakai síelésnek, így hét közben plusz egy nap (szerda) is lehetőség van rá. További újdonság ebben az évben még az is, hogy a kékesi sípálya hóágyú parkja újabb négy darabbal bővült, amely azt teszi lehetővé, hogy a pályán - megfelelő hideg időjárás esetén - a felvonó teljes hosszában megoldható a hóutánpótlás.

3. fázis: 2006/2007

Az Északi oldal csákányos liftje elkészült, 550 méter hosszú és 1000 fő/óra kapacitással rendelkezik.

Az eredeti tervekben a 2006/2007-es szezonra ígért, de az engedélyeztetési eljárás elhalasztása miatt egyelőre elhalasztott, bizonytalanná vált tervek:

  • Új vízvezeték kiépítésével hóágyúzhatóvá válnak a pályák: hiszen még 4 új sípálya épül a "régi" mellé.
  • Egy igazi tavat képeznek (víztárolás céljára), amely egész éves látványosság lehet, csakúgy mint a nyári bobpálya.
  • A két különböző ülőszékes felvonó is elkészül. Az egyik a déli sípálya teljes hosszában 6 székes ülőlift kezdi meg működését. A másik a Veronika-rét közelében, amely 4 ülőszékes lesz, 2 sípályát és a hódeszkások területét szolgálja ki.
  • A beruházás végére közel 20 hektár síterület várja a téli sportok szerelmeseit.
  • 6000 nm-es hegyállomás épület épül, amelyben szállodai, vendéglátó és egészségügyi szolgáltatások sora jelenik meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.