Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen gyorsan tudsz megállni, ha ötvennel síelsz?

2011.12.25. Bata Attila

Milyen gyorsan tudsz megállni, ha ötvennel síelsz? Indul a SUVA biztosító figyelemfelhívó kampánya a svájci síterepeken. A síelés nem csak arról szól, hogy gyorsan leérjünk a pályán, hanem arról is, hogy időben meg tudjunk állni. Felmérésük szerint egy ötven km/órás sebességgel érkező síelőnek/hódeszkásnak legalább 12 méter kell, amíg teljesen meg tud állni.
A síelés és az autózás között bőven van hasonlóság. Ahogy az autózásnál beszélünk sebességről, féktávról, követési távolságról vagy reakcióidőről, ugyanezeket a sípályára is lehet alkalmazni. Váratlan helyzet esetén is rákényszerülhetünk arra, hogy minél korábban tudjunk megállni a léceinkkel. A SUVA felmérései szerint egy 50 km/órás sebességgel érkező síelőnek, 0,9 másodperces reakcióidővel számolva, 12 méter kell, amíg teljesen meg tud állni. A megállás hossza (féktáv) a sebességgel változik, 20 km/óránál elég 5 méter, 30-nál 10 méter, 80 kilométeres sebességnél pedig legalább 20 méter. Természetesen ez egy átlagszám, ez a táv jelentősen függ a síelő tudásától, koncentrációs képességeitől és a felszerelése minőségétől.

Egy korábbi kampány: Ne síelj úgy mint egy vaddisznó!
A SUVA eddig is számos kampányt folytatott a biztonságos síelésért, a „vaddisznó” síelőket bemutató kampányukat például néhány éve mutatták be. Az idén folytatódik figyelemfelhívó kampányuk a svájci hegyekben. Az alsó videó végén mutatott módszerhez hasonlóan, a sebességválasztás és a megállás technikájának fontosságára hívják fel a síelők figyelmét. Az első állomás Arosa síterepe, majd az évvégén Les Diablerets és utána 12 másik svájci síterep következik.

Milyen lehet ötvennel ütközni?
Az alábbi német nyelvű videó először egy szimulált ütközést mutat be két síelő között. A töréstesztekhez hasonlóan, egy 50 km/órás sebességgel érkező síelő ütközik egy álló társával, majd a film végén a sípályán mérik a síelők és deszkások sebességét, akik elég gyakran meglepődnek, hogy mennyivel mentek, siklás közben legtöbben lassabbnak érezték a tempót.
KOMMENTEK
illeskese | 2011.12.25. 16:31
Igen-igen, menni mindenki tud, csak megállni nem...
(Milyen fura akcentussal beszélnek a videóban, nem?)
Bukfenc | 2011.12.25. 16:37
Na ja! Száguldozni a hülye is tud!! Megállni a kunszt!
Kanyarsíklub Replaci | 2011.12.25. 18:22
A megállni tudás is fontos. A síelők nagy többsége azonban nem tanulta, ennek következtében nem is ismeri a síelés sebességszabályozásainak az eszközeit. Ezek nélkül a síelésnek nincsen kontrollja, kontroll nélkül pedig kizárólag a szerencsében bízhatunk.
Stani | 2011.12.25. 19:00
@illeskese

Ezt úgy hívják "schweizerdeutsch".
illeskese | 2011.12.25. 21:46
@Stani Nagyon furcsa, amikor az elején mondja, hogy "Piste", szó szerint, minthacsak horvát lenne úgy ejti. :)
csabor | 2011.12.26. 08:56
Szerintem ezen minden síelőnek el kellene gondolkodni, aki csak úgy "villog" a pályán. A síeléshez is, mint annyi máshoz az életben kell némi normális gondolkodás, és csipetnyi fizika tudás.
WéberF | 2011.12.26. 11:34
Önkontroll kérdése (is). Ezért is fontos a síoktató közreműködése a kezdőknél, az arra alkalmasakat rávezeti, hogy vegye figyelembe a "tudását", azaz ne haladjon gyorsabban, mint aminél biztonsággal meg tud állni. (A szeleburdiak - durvábban az őrültek - elől pedig ki kell térni.)
Más: @illéskese-nek: boldogult apósom (Svájcban gyerekeskedett 10 évig) "sviccerdüccs"-nek mondta fonetikusan.
racesl | 2011.12.28. 23:08
Előbb ki kellene tiltani hütékből és a sípályákról az alkoholt. Nincs értelme reakcióidőről beszélni addig, amíg a pályán alkoholt (=bátorság, lerontott reakció idővel) lehet venni. Egy átlagos sielő/snowboardos is 30-40 km/h sebességgel megy ha nem siet.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.