Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megkezdődött a csúcsszezon a szlovák Tátrában

2012.12.29. Bata Attila

Megkezdődött a csúcsszezon a szlovák Tátrában Beindul a szokásos csúcsidőszak az Alacsony- és a Magas-Tátrában is. Az újévi ünnepet sokan töltik a hegyek között, valamint érkeznek az orosz és ukrán turisták is. Az árak ilyenkor a legmagasabbak, egészen január 13-ig, amíg haza nem mennek a volt szovjet tagköztársaságok vendégei.
A volt Szovjetunióból érkező orosz és ukrán állampolgárok általában január elején árasztják el az európai síterepeket. A pravoszláv karácsonyt sokan szeretik a hegyekben ünnepelni, ilyenkor nagyon sok orosz turistával lehet találkozni. A régi időkben a Magas-Tátra volt az egyik legfelkapottabb célpont, de mára már inkább az Alpok síterepei felé veszik az irányt az oroszok.

Ezzel együtt, ha népszerűségében kicsit megkopva is, de még mindig szeretnek az oroszok a Tátrába járni, a helyiek pedig nagyon örülnek ennek, hiszen ilyenkor zajlik az un. "aranyhét", amikor a legdrágábbak a szállások, a síbérletek, és ilyenkor mindenkinek egy kicsit vastagabban fog a ceruzája. Az aranyhét az idén is kicsit tovább tart, a szilveszteri és a pravoszláv karácsony kombinációja miatt csak január 13. után csökkennek újra az árak.

Az oroszok a lehető legjobbkor jönnek, hiszen január eleje amúgy nem erős látogatottságban, majd csak a hónap végén jönnek ismét sokan a Magas-Tátrába, amikor a turisták nagy részét adó Lengyelországban beköszönt a téli iskolai szünet. Februárban majd a szlovák iskolákban is megkezdődik a síszünet.

Tegnap megérkezett az első repülőgép Ukrajnából a poprádi repülőtérre. A tavalyi szezonban 16 különjárat hozta az utasokat, az idén 12-14 gép érkezhet, 1500-2000 utassal. A turisták zöme azonban busszal vagy autóval érkezik. A statisztikák szerint a szezonban 10-15 000 turista érkezik a volt szovjet tagköztársaságokból, nagyobb részük január elején.

A korábbi nagy kedvenc, a Magas-Tátra mostanra háttérbe szorult az Alacsony-Tátrával szemben, a jobb körülmények miatt már többen választják a Chopok környéki szállásokat. Ami az árakat illeti, a két Tátra nem olcsó ilyenkor, azonban az Alpok felkapottabb síterepeivel összehasonlítva nem számítanak drágának. Főleg, ha Söldenhez hasonlítjuk, ahol ilyenkor a szobák egyharmadát az oroszok foglalják el.

KOMMENTEK
csemmyboy | 2012.12.29. 20:15
Érzékeltük sajnos! Bachledova Dolinán részünkről még sosem látott tömeg volt még a főútról bekötő úton is parkoltak. A piros és fekete pályák állapota is siralmas volt, annyira hepe-hupa és jégkockás volt, hogy élvezhetetlen volt. Kb. délután kettőtől a Jezersko oldalon nem is síelt senki, ellenben a kék pályához tartó beülősnél 20-30 perces a tárcsásoknál 10-15 perces sorbanállás volt tapasztalható.
Peter Demeter | 2012.12.31. 19:49
Az oroszoktól (volt Szovjetunio) mentsen meg az Isten a sípályákon. Pár évvel ezelőtt Chopok északon volt szerencsénk hozzájuk. A 80%-a tök részeg volt és a többségük az alapvető viselkedési szabályokat sem ismerte. Persze azóta talán változott...
Zahradkyn a felvonónál fekete ruhás fegyveres(!) őr állt. Ilyet még soha nem csináltunk, de fogtuk magunkat és elmenekültünk.
De az Alpokban is ismerős a probléma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.