Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megtelt a Lengyel-Tátra, a szlovák oldal most kevésbé zsúfolt

2024.08.18. Bata Attila

A tavalyi adatokhoz képest, augusztusban csökkent a túrázók és kirándulók száma a szlovákiai Magas-Tátrában. Ezzel ellentétben, a hegység lengyel oldalán simán ki lehet tenni a „Megtelt” táblát.
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
Idén is megszámolták a turistákat a Magas-Tátrában. A nemzeti park (TANAP) munkatársai 39 ponton faggatták a kirándulókat túrázási szokásaikról. Az idei „népszámlálás” napja augusztus 12-re esett, amely abból szempontból jó választásnak bizonyult, hogy a napsütéses időjárás vélhetően többeket csábított a hegyekbe. A számok szerint mégis kevesebb turistát, mint tavaly.

Az összesített adatok szerint a kérdezőbiztosok 19 810 látogatóval találkoztak a hegyekben, amely jócskán alulmúlja a tavalyi 27 ezres számot.
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
Szokás szerint, idén is Tarajka (Hrebienok) bizonyult legnépszerűbbnek 3000 látogatóval, de ez a szám is 2000-rel kevesebb a tavalyinál. Csúcsok között továbbra is a Tengerszem-csúcs (Rysy 2503 m) a legnépszerűbb. Az adott napon 1815-en mászták meg, 1365-en a szlovák, 450-en a lengyel oldalról.

Egy szegmensben emelkedett a kirándulók száma, mégpedig a kerékpárosoké. Ők leginkább a völgyeket látogatták. A 638 megszámolt kerékpáros közül 288-an már elektromossal hajtottak, amely szintén emelkedést mutat. Tavaly decembere óta korlátozták a kutyák által látogatható terület nagyságát a Tátrában, ennek is betudható, hogy jelentősen csökkent a számuk. A megszámoltak között is ötven négylábút „már tiltott részre” vittek a gazdái.

A fenti számok azt mutatják, hogy mennyire aktívak a vendégek a hegyekben, ebbe már azokat is beleszámolták, akik lanovkával érkeztek. A szálláshelyeken nem tudunk visszaesésről.
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
Magas-Tátra (Kép: Visit Slovakia)
A hegység lengyel oldalán pedig mindenki zsúfoltságról beszél. Szokás szerint, itt a legnépszerűbb célpont a Morskie oko (Halas-tó) környéke. Az itteni parkolóban (Palenica Białczańska) már reggel 8 után nem lehet szabad parkolóhelyet találni, gyakran előreváltott jeggyel sem. A turistaútakon teljes a zsúfoltság, a szűkebb helyeken vagy a láncoknál várakozni kell, nem árt a türelem és a jó modor. A népszerű lovaskocsikra gyakran 2-2,5 órát kell várni, ehhez az is járul, hogy ki kell várni a lovak kötelező pihenő idejét.

A Kasprowyra (Gáspár-csúcs) közlekedő felvonó ezekre a napokra külön engedélyt kapott, hogy a korlátozott 30 fő helyett, hatvan utast szállíthassak egy menetre, de ez sem sokat segít. A közeli Zakopanéban a szállásadók igencsak elégedettek a forgalommal, megteltek a kiadó szobák.

A Magas-Tátra télen-nyáron népszerű, szlovák oldalról kisebb a zsúfoltság, több ponton is el lehet jutni a hegy belsejébe. A mostani és a szeptember elejei időszak különösen ajánlott túrázásra. Igaz szeptemberben, saját tapasztalat, már nem ritka, hogy frissen hullott 10-20 centiméteres hóban kell taposni 2000 méter környékén. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.