Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlanul meleg időt hozott a november Ausztriában

2009.11.29. Bata Attila

Szokatlanul meleg időt hozott a november Ausztriában Ausztriában 243 éve jegyzik szorgalmasan a hőmérsékleti értékeket, ezekből az adatokból kiderül, hogy a 2009-es év novembere jóval melegebb volt a szokásosnál, de mégsem dönti meg az eddigi csúcsot. A meteorológusok az legenyhébb osztrák novembert 1926-ban jegyezték fel.
Bár még nincs vége a hónapnak, de a jelenlegi adatok szerint az idei november eddig 2,6 fokkal melegebb a sokéves átlagnál. Sokakat ugyan nem vígasztal, de ennél rosszabbat is mértek már, még pedig 1926-ban, akkor 3,9 fokkal volt melegebb az átlagnál. A hónap csúcsát az alsó-ausztriai Hohe Wand hegyein mérték november 20-án, akkor 21,2 fokot mutatott a hőmérő. A lakott területen mért leghidegebb érték a karintiai Flattnitz nevéhez fűződik, itt november 12-én az utólag visszagondolva hihetetlennek számító mínusz 8,6 fokot mérték.

Csapadékból, de főleg hóból is jóval kevesebb esett a szokásosnál. A példa kedvéért, Bad Gastein 2000 méter feletti részein novemberben átlagosan 45 cm hó szokott lehullani, ezzel szemben eddig öt centiméternyi hó hullott egész novemberben. Ami szokatlanul enyhévé tette a novembert, az a szárazság és a sok napsütés. A szokásos csapadék 25 százaléka nem hullott le ebben a hónapban, szinte csak Bécs és a keleti országrész kapott elég csapadékot. Ezen felül a napsütéses órák száma jóval meghaladja a szokásosat.

Az időjárás miatt szinte az egész szezonkezdetet el kellett halasztani. Szezonnyitók és ehhez kötődő programok és versenyek maradnak el. Nassfeld és Saalbach üzemeltetői hétfőn ülnek le megvitatni, hogy mikor lehetne elkezdeni az idei szezont. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a már üzemelő síterepek a nyertesei a hóhiánynak. A ski amadé, Obertauern, a gleccserek vagy a tiroli Ischgl, amely pályáinak 70 százalékát elő tudta készíteni a hétvégi szezonnyitóra.

A korai síelésről még nem kell lemondani. Kevés esély még van arra, hogy néhány síterep, korlátozottan, egy-két lifttel kinyisson a következő hétvégére, de vérmesebb reményeket inkább a december közepéhez érdemesebb fűzni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.