Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik síterepek nyithatnak ki először?

2013.11.05. Bata Attila

Lassan az első hét is eltelik novemberből, az Alpok gleccserein és a finnországi pályákon már lehet síelni, de most nézzünk körül, hogy hosszú évek tapasztalatai alapján melyek lehetnek azok a (nem gleccser) síterepek Európában, ahol leghamarabb kezdhetik meg az idei szezont is.
Ha esetleg nagyobb mennyiségű hó hullik november közepén, az még sok helyen nem jelent automatikus nyitást. Ne felejtsük el, hogy a síterepek is csak most szedik össze alkalmazottjaikat, sokukra csak decembertől számítanak. Másrészről, novemberben még a szállásadók sem állnak készen a szezonra, így inkább az egynapos síelések jöhetnek szóba.

Ausztria

Ausztriában a novemberi síelés a mikroklímának, a hihetetlenül modern hóágyúparknak és a magas fekvésű síterepeknek köszönhető. A mikroklímát tekintve a karintiai-stájer határon található Turracher Höhe minden évben az elsők közt nyitja meg pályáját. A hóágyú kapacitás a Schladming környéki pályákra jellemző. Hauser Kaibling vagy Planai felső részét (a liftek középső és hegyállomásai közötti szakaszt) szinte napok alatt képesek behavazni megfelelő időjárás esetén. A szomszédos Reiteralm pedig ilyenkor már alpesi versenyeket szokott rendezni, és rendszerint itt edz az osztrák és német csapat egy része is.

Obergurgl-Hochgurgl
A magasabban fekvő síterepek közül a tiroli Obergurgl-Hochgurgl számít az egyik leghóbiztosabbnak, rendszerint itt az elsők között kezdődik a szezon és az utolsó között fejezik be. Ez persze csak a papírforma, a korábbi években is volt már rá példa, hogy egy rendkívüli havazás olyan síterepeknek (pl. Ötscher) is besegített, ahol nem jellemző a korai nyitás.

Szlovákia

Ha az időjárás a szokásos formáját hozza, akkor az idén is a két szokásos rivális Csorba-tó vagy Rohács/Spalena-völgy nyithat ki először. A Csorba-tó mellett csak az alsó részt szokták beindítani, Rohácson pedig nem teljes szélességében hóágyúzzák be a pályát, ha elsők akarnak lenni. Néha az időjárás tartogat meglepetéseket, így egy-két kisebb síterep is kinyithat, ahol a rövidebb pályákat könnyebb előkészíteni, mint pl. Zdiar és Hruštín az előző években.

Zdiar, Szlovákia, kivételes hóviszonyok 2009. október 16-án
Zdiar, Szlovákia, kivételes hóviszonyok 2009. október 16-án
A népszerűbb helyeken macerásabb a pályákat előkészíteni, így például Chopok vagy Donovaly is inkább a biztosra megy. Mindkét helyen már kialakult forgatókönyvek mentén haladnak. Chopokon először a Biela Put melletti kezdőpályát és a közeli FIS pályát havazzák be az első hétvégére. Donovalyban pedig a Zahradiste oldal ülőliftje melletti két pályával szokott indulni a szezon.

Európa többi részén

Franciaországban szokás szerint a többi síterepet egy-két héttel megelőzve az Alpok legmagasabban fekvő üdülőfaluja, Val Thorens nyit ki. Itt is akad példa, hogy kisebb terepek, mint pl. Les 7 Laux beelőzhetnek egy nagyobb havazás esetén.

Olaszországban általában Bormióban lehet bízni, itt a 3000 méteres magasságban található pályák általában már november közepén síelhetőek.

A messzi északon már két finn síterep is kinyitott, először Ruka, majd nem sokkal később Levi. A héten Norvégiát komoly havazás éri, és nagyon valószínű, hogy a hétvégén már itt is lehet majd síelni.

Összefoglalva, a fent említett síterep tartoznak az esélyesek közé, de egy rendkívüli időjárás esetén más síterepek is könnyen az elsők közé kerülhetnek.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.