Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik síterepeken esett a legtöbb hó tavaly?

2014.11.30. Bata Attila

A hóágyúk korszakában még mindig nagyon fontos, hogy mennyi hó esik egy szezonban egy adott síterepen. A számok tekintetében egyelőre maradjunk az utolsó szezonnál, talán erre még élénkebben emlékszünk. Szezonkezdet előtt nézzük meg, hogy tavaly hol hullott a legtöbb hó az Alpokban.
Főleg az amerikai síterepek szeretnek az egész évben lehullott hó mennyiségével dicsekedni, de az utóbbi évtizedekben már az európai síterepek is nyilvántartanak ilyen adatokat. Számos síterepen 1977 óta tartják nyilván az éves mennyiséget, ezekből már szép átlagot lehet vonni, és látszik, hogy milyen sok vagy kevés havat kap egy síterep szezononkénti átlagban. Ez majd a következő cikk témája lesz, most azonban nézzük az előző évet.

A szezonban lehullott hó összesített adata gyakorlatban nem sok mindenre jó. Gyakorlatilag úgy számolják, hogy naponta lehullott friss hó mennyiségét összeadják, és a végén kijön egy szép nagy szám. Persze, hiába hull szeptembertől áprilisig mondjuk 10 méter hó, ennyi hó sosem marad meg a szezon végére, hiszen a hó állandóan olvad. Az összesített adat azonban segíthet abban, hogy egy síterep mennyire hóbiztos, milyen gyakran esik a hó, ott ahol szezononként 10 méter is esik sokkal csábítóbbnak tűnik.

San Martino di Castrozza - The Big Snow
Az előző szezonban az Alpokra egy dolog volt főképp jellemző. A havazás nem igazán tudott áttörni az Alpok északi oldalára, a déli részek (Karintia, Olaszország, Dél-Franciaország) pedig hatalmas havat kaptak az egész szezonban.

Az előző szezon abszolút nyertesei az olasz terepek. A
Tonale-hágónál mérték a legtöbb havat Európában, itt összesen 11,6 méter hullott. Közvetlenül mögötte Cervina végzett. Itt a faluban „csak” 8,3 méter, de a felső részeken 11,4 méter hullott. Ez a szokásosnál 30-40%-kal több. Talán kevesen tudják, hogy a svájci oldal (Zermatt) jóval szárazabb, itt szezononként átlagban 3 méter szokott esni, de tavaly itt is nagyvonalú volt Holle anyó, és 5,1 méterrel zárult a szezon.

Nagyon sokszor mutattunk képeket Olaszországból. Madesimo (a völgyben) 9 méterrel zárta a szezont, de Livigno sem panaszkodhatott, itt is a településen 6 méter havat mértek összesen.

Három méter hó a tetőn (Kép: CentroMeteoDolomiti)
Három méter hó a tetőn (Kép: CentroMeteoDolomiti)
Franciaországban is a déli rész volt a szerencsésebb. Isola 2000 összesen 10 méter havat kapott, itt ez volt a második leghavasabb szezon a síterep történetében. Az északi oldal itt sem volt annyira szerencsés, de a mindig havas Avoriaz még így is össze tudott gyűjteni 7,8 méter havat. Egy szezonnal korábban Avoriaz volt az Alpok leghavasabb síterepe 11,8 méterrel. Az északi oldal tavaly 1-2 méterrel elmaradt az átlagostól, Val d’Isere-ben például 4,4 méter hóval kellett megoldani a szezont.

Ausztriában is a déli részek kapták a havat. A havas karintiai (
Nassfeld) képekre talán még most is emlékszünk. Itt nem kaptunk adatokat, de becslésünk szerint 7-8 méter hullhatott a szezonban. Az északi oldal az átlag alatt teljesített. Talán hihetetlen, hogy Kitzbühelben 1,4 méter hullott (itt 2,4 az átlag) vagy Söll a maga 3,5 méterével mennyire elmaradt a 6,5 méteres átlagától.

Említsük meg még a Pireneusokat, ahol 2012/2013-ban az európai csúcsot mérték. A spanyol oldalon Baqueira Beret 14,56 méterrel akkor saját leghavasabb szezonját hozta, a francia oldalon pedig Cauterets (2000 méter tszf.) 15,3 méterrel fejezte be a szezont. Tavaly itt valamivel kevesebb hó esett, bár a Cauterets terepén mért 11,3 métert bármelyik évben elfogadnánk.
KOMMENTEK
golo | 2014.12.01. 00:08
További képek és videók a január végi hóhelyzetről:

http://www.stormhunters-austria.com.../t7022f42-Schneemassen-gt...
franci252 | 2014.12.03. 18:58
Kit érdekel a tavalyi szezon hóstatisztikája?! Engem spec. az bosszant, hogy tegnapig a szezonkezdést 'dec. 5-ére ígérték, mi '6-án megyünk a Kreischbergre, erre a szezonkezdést eltolták '12-ére. Kb. 60 km-es körzetben is ez a helyzet. :-(

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.