Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres havazást várnak a hétvégére az Alpokba

2015.11.20. Bata Attila

Végre megérkezik a hónap első nagyobb havazása, amire már egész novemberben vártunk. Péntektől vasárnapig folyamatosan és erősen fog havazni az Alpokban. Főleg a hegység északi és nyugati oldala kap bőven havat, keletebbre és délre, egy-két hely kivételével, csökken a havazás mennyisége.
Már hetek óta lehűlést és havazást jósolnak az Alpokra a matematikai időjárás modellek, de ezeket nem érdemes ilyen korán még komolyan venni. Szerencsére az előrejelzések nem változtak, inkább csak egyre biztosabban mutatták azt, amire a síelők vágynak. A héten már biztossá vált a hidegbetörés és a havazás, legfeljebb a havazás területi eloszlásán és mennyiségén folynak a találgatások.

Kicking Horse Mountain, Kanada: 56 cm 24 óra alatt. Lesz az Alpokban is ennyi?
Kicking Horse Mountain, Kanada: 56 cm 24 óra alatt. Lesz az Alpokban is ennyi?

Számos átfogó és lokális meteorológiai előrejelzést átolvasva és azokból egyfajta átlagot vonva, az alábbi helyzet várható:

A legtöbb hó az Alpok északi peremén és a nyugati oldalán hullhat. Ennek megfelelően
a francia síterepek járnak a legjobban. Vasárnap reggelig 1600-1800 méteres magasságban 50-60 cm, ennél magasabb részeken összejöhet az egy méter is. A Déli-Alpokban, pl. Isola 2000 és környéke, kevesebb, 20-30 cm, havat várnak.

A franciákkal szomszédos Svájc északi oldala is sok havat kaphat ezen a hétvégén. Pénteken még csak 2000 méter felett fog havazni, a 2400 méter feletti északi részen, a Rhone-Rajna képzeletbeli vonaltól északra 15-30 cm, kissé nyugatabbra 40-45 cm várható. Szombaton, az északi oldalon újabb 30-50 cm havat várnak. A déli országrészben várhatóan 30 cm alatt marad a friss hó mennyisége a hétvégén.

Az olaszok, az Alpok déli oldalán kissé kimaradnak az általuk Attilaként elnevezett sarkvidéki áramlat havazásából. Havazni itt is fog, az ország középső részén már 300-400 méter magasságban is. Az Alpokban szombaton várnak havazást, 1500 méter felett 15-30 cm hóval. Egyes részek szerencsésebb lehetnek, mint a nyugaton található Aosta-völgy vagy Cervinia.

Ausztriában a helyi meteorológiai intézet (ZAMG) 30-50 cm havat jósol a hétvégére. Itt is a hegy északi oldalán hullik majd több hó. Külön jól járhat a tiroli-vorarlbergi régió, ahol még ennél is többet, 70 cm havat várnak a meteorológusok.

A hétvégi havazás szépen végigsöpör Európa magasabb pontjain, Nagy-Britanniától kezdve a Balkánig, ahol hétfőre várják a havazást. A közös jellemző a viharos szél lesz, a széllökések sok helyen meghaladják majd a 100 km/órás sebességet.

A havazást tekintve novemberben Észak-Amerika jelentősen beelőzte Európát. Az elmúlt napokban pl. Brit-Kolumbia kapott jelentős havat. Kicking Horse síterepén 24 óra alatt 56 cm hullott. Remélhetőleg hasonló mennyiségről tudunk beszámolni a hétvégi európai havazás után is.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.