Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres havazást várnak a hétvégére az Alpokba

2015.11.20. Bata Attila

Végre megérkezik a hónap első nagyobb havazása, amire már egész novemberben vártunk. Péntektől vasárnapig folyamatosan és erősen fog havazni az Alpokban. Főleg a hegység északi és nyugati oldala kap bőven havat, keletebbre és délre, egy-két hely kivételével, csökken a havazás mennyisége.
Már hetek óta lehűlést és havazást jósolnak az Alpokra a matematikai időjárás modellek, de ezeket nem érdemes ilyen korán még komolyan venni. Szerencsére az előrejelzések nem változtak, inkább csak egyre biztosabban mutatták azt, amire a síelők vágynak. A héten már biztossá vált a hidegbetörés és a havazás, legfeljebb a havazás területi eloszlásán és mennyiségén folynak a találgatások.

Kicking Horse Mountain, Kanada: 56 cm 24 óra alatt. Lesz az Alpokban is ennyi?
Kicking Horse Mountain, Kanada: 56 cm 24 óra alatt. Lesz az Alpokban is ennyi?

Számos átfogó és lokális meteorológiai előrejelzést átolvasva és azokból egyfajta átlagot vonva, az alábbi helyzet várható:

A legtöbb hó az Alpok északi peremén és a nyugati oldalán hullhat. Ennek megfelelően
a francia síterepek járnak a legjobban. Vasárnap reggelig 1600-1800 méteres magasságban 50-60 cm, ennél magasabb részeken összejöhet az egy méter is. A Déli-Alpokban, pl. Isola 2000 és környéke, kevesebb, 20-30 cm, havat várnak.

A franciákkal szomszédos Svájc északi oldala is sok havat kaphat ezen a hétvégén. Pénteken még csak 2000 méter felett fog havazni, a 2400 méter feletti északi részen, a Rhone-Rajna képzeletbeli vonaltól északra 15-30 cm, kissé nyugatabbra 40-45 cm várható. Szombaton, az északi oldalon újabb 30-50 cm havat várnak. A déli országrészben várhatóan 30 cm alatt marad a friss hó mennyisége a hétvégén.

Az olaszok, az Alpok déli oldalán kissé kimaradnak az általuk Attilaként elnevezett sarkvidéki áramlat havazásából. Havazni itt is fog, az ország középső részén már 300-400 méter magasságban is. Az Alpokban szombaton várnak havazást, 1500 méter felett 15-30 cm hóval. Egyes részek szerencsésebb lehetnek, mint a nyugaton található Aosta-völgy vagy Cervinia.

Ausztriában a helyi meteorológiai intézet (ZAMG) 30-50 cm havat jósol a hétvégére. Itt is a hegy északi oldalán hullik majd több hó. Külön jól járhat a tiroli-vorarlbergi régió, ahol még ennél is többet, 70 cm havat várnak a meteorológusok.

A hétvégi havazás szépen végigsöpör Európa magasabb pontjain, Nagy-Britanniától kezdve a Balkánig, ahol hétfőre várják a havazást. A közös jellemző a viharos szél lesz, a széllökések sok helyen meghaladják majd a 100 km/órás sebességet.

A havazást tekintve novemberben Észak-Amerika jelentősen beelőzte Európát. Az elmúlt napokban pl. Brit-Kolumbia kapott jelentős havat. Kicking Horse síterepén 24 óra alatt 56 cm hullott. Remélhetőleg hasonló mennyiségről tudunk beszámolni a hétvégi európai havazás után is.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.