Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres hóval végre megérkezett a tél az Alpokba!

2011.12.06. Bata Attila

Méteres hóval végre megérkezett a tél az Alpokba! Sokat kellett rá várni, de végre itt a lehűlés és a havazás az Alpokban. A következő napokban a francia és a svájci hegyek északi oldalán akár 100-120 cm hó is hullhat, amelyből hétfőig már 50-70 cm le is hullott. Sajnos, egy-két ismert síterep nem lesz ennyire szerencsés.

Franciaország

Szinte egész héten havazni fog az Alpok északi oldalán, a jelentősebb hómennyiség itt alakul majd ki, de egy kisebb adag jut belőle majd a déli oldalra is, ahol a fagyhatár magasabban marad majd, így a havazás is csak a magasabb régiókban várható. A havazás nagy részét Svájc és a szomszédos francia hegyek kapják majd, de jut belőle Ausztriába is.

A Meteo France jelentése szerint franciaországi Savoie régióban már 600 méter felett megmaradt a havazás, minél fentebb megyünk annál vastagabb a hóréteg. 900 méteren kb. 10 cm, 1600 méteren 15-20 cm, 2000 méteren 30-50 cm, míg a magasban 3000 méter környékén eddig 70-85 cm vastag a hótakaró, amelynek nagyobb része péntek óta hullott. A folytatás is hasonló jókat tartogat ezen a környéken, kedd este további 10-35 cm, szerdán pedig újabb 20-50 cm eshet az 1800-2000 méter feletti régiókban.

Val d'Isère, a tegnapi havazás, eddig kb. 40 cm hullott
Franciaországban az Alpok északi oldalán (Isere, Savoie, és Haute-Savoie) fekvő síterepek számíthatnak a fentebb leírt nagyságú havazásra, a déli hegyekben jóval kevesebb hó fog esni. Ez mindenhol igaz a havazás nagyságának eloszlásánál. Az északi és szerencsés esetben a nyugati hegyoldalakon komoly havazás jöhet, a délebbi részeken (Dél-Franciaország, Olaszország, Karintia) kevesebb hó várható.

A havazás mondhatni a legjobbkor jött, a hétvégén, de már akár holnaptól is, számos francia síterep kezdheti meg a szezont.

Ausztria

A hófelhők ide is szállítottak egy kis havat, inkább a nyugati oldal részesült belőle. Tirolban és Vorarlbergben kb. 30 cm hullott, Salzburgban már csak 10-20 cm, a déli Karintiába pedig nem sok jutott, a nassfeldi hegyek legtetejét csak vékony réteg borította.

Szerdától ismét erőre kap a havazás Ausztriában, ismét a nyugati oldal lesz a szerencsés, az előző hullámhoz hasonló mennyiség várható: nyugaton 30 cm, Salzburgban kb. 20 cm. Utána szárazabb időszak következik, de a síterepeken még további 10 cm friss hóra van esély a hétvégéig. A jó hír, hogy a hóval a hideg is megjött, így már az lehet használni a hóágyúkat. Szombaton valószínűleg nagyon sok helyen megkezdődhet a szezon.

KOMMENTEK
hómániás | 2011.12.07. 08:48
gyerünk, gyerünk!!! Januárban ott toltuk, még a világkupára stanglizott pályán is jöttünk!!!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.