Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért maradtak el a 2021/22-es szezonban iskolai sítáborok?

2022.02.26. 2022.03.04. Wesselényi Andrea | frissítve: 2022.03.04.

2021 október végén minden hazai általános és középfokú iskola levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A levél egy új rendeletre hívta fel az igazgatók figyelmét, miszerint a koronavírus veszélyhelyzet miatt az iskolák által szervezett külföldi csoportos utazáshoz az EMMI engedélyét szükséges megkérni.
Fotó: Slide SC
A levelet mi is közzétettük itt a sielok.hu akkori cikkében.

A mai napon a következő nyílt levél érkezett a fórumba, amit itt is megosztunk.
Tisztelt Síelők.hu, tisztelt sítábort szervező Kollégák!
A mai nap aktualitása: ma reggel indultunk VOLNA (!!!) az évi rendes, 32 éves hagyománnyal rendelkező tatai Eötvös Gimnázium sítáborába. Ha az a VOLNA ott nem lett volna!

Előzetesen 140 fős diák jelentkezés, a szigorított feltételekkel 96 fő diák a feltételeknek mindenben megfelelő + a 10 fős oktatói csapat adta be a hivatalos egyedi kérvényt...aminek válaszára majdnem egy hónapot vártunk, majd' minden követ megmozgattunk az utazási irodánkkal együtt az utazás engedélyeztetése miatt, többszöri telefonos üzengetés után egy nappal a kinti osztrák tulajdonos által megszabott határidő előtt kaptuk meg az indoklás nélküli ELUTASÍTÁST AZ EMMITŐL!

Felháborodásunk, értetlenségünk, elkeseredettségünk azóta is erős, a mai napon pedig kimondottan fájó!!!

Csak egy adalék: az utazási irodánk idei szezonbeli 110 fős ausztriai szállására a 32 tervezett és befoglalt iskolai sítáborából 4 valósult meg, 3 maszek szervezésű és egy "egyedi engedélyű".

Fel szeretném kérni a honlap és a fórum olvasóit arra, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk behatóan, értve ezalatt egy pontosnak mondható statisztikával /hány igény volt, hány maradt el/, hány iskola kapott egyedi engedélyt, hány tábor tudta másképp megszervezni a kijutást, milyen síterepekre utaztatok ÉS!!! mindenképpen éljünk egy abszolút tárgyilagos összegzéssel, állásfoglalással és egy kéréssel az EMMI, illetve minden illetékes felé, hogy még egyszer ilyen idény ne fordulhasson elő.

A FŐ KÉRDÉSEIM:
MIÉRT KELL AZ EMMI ENGEDÉLYE AHHOZ, HOGY BÁRKI IS SÍTÁBORT SZERVEZZEN A DIÁKOK ÉS A SZÜLŐK EGYÖNTETŰ IGÉNYÉRE?
HA MÁR KIÍR EGY FELTÉTELRENDSZERT ÉS AZT VALAKI TELJESÍTI, ÉS MÉGSE ENGEDÉLYEZI, AKKOR MINEK A FELTÉTELRENDSZER?
HOGY LEHET AZ, HOGY A NEMZETKÖZI JÁRVÁNYSZABÁLYOKNÁL AZ EMMI EGY MÉG SZIGORÚBBAT ÍR ELŐ ÉS AZT SEM TARTJA BE?
MIÉRT EGY HÓNAP UTÁN VÁLASZOLNAK, AZ UTOLSÓ PILLANATBAN, AMIKOR MÁR SZINTE MEGVALÓSÍTHATATLAN A SZERVEZÉS?
ÉS AMI A LEGFONTOSABB: MI A JÖVŐ, HOGYAN TOVÁBB ISKOLAI SÍTÁBOR SZERVEZÉS?

Egyeztetésre, kiegészítésre, több oldalról tisztánlátásra kérem, invitálom a sielok.hu portálját, a testnevelő szervező kollégákat, az utazási irodákat, síiskolákat, mindenkit, aki benne van az iskolai sítáborok szervezésében!

Kovács András
Tata, Eötvös József Gimnázium
(email és telefonszám a fórumban)
Tisztelt Kovács András és minden érintett!
Kérdéseinket a mai napon elküldtük az EMMI-nek.
Várjuk a tanárok, utazásszervezők és szülők tapasztalatait, kérdéseit a cikk alatti komment mezőben vagy emailben (sielok@sielok.hu). Utánajárunk a témának: információt gyűjtünk és amint kapunk érdemleges válaszokat az illetékesektől, közzétesszük az oldalon.

Frissítés 2022. 03.04-én
Megérkezett az EMMI válasza, amit alább idézünk:
"A Kormány október végén a járványügyi adatok romlása miatt rendelte el ismét a külföldi iskolai tanulmányutak szervezésének tilalmát, illetve eseti engedélyezését. Az azóta eltelt időben mintegy 350 utazási kérelmet nyújtottak be az iskolák, ebből 76 esetben (részben) síelés céljából. A minisztérium az esetlegesen utazók létszámát és átoltottságát, az utazás időpontját, a célország járványügyi jellemzőit és az út járványügyi kockázatait figyelembe véve 32 esetben engedélyezte az utat, több esetben pedig maguk az intézmények vonták vissza a kérelmüket. A kérelmeket minden esetben a tervezett út előtt két héttel bíráltuk el, hiszen nem lehetett hónapokkal előre látni a járványügyi helyzetet.

Üdvözlettel:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Sajtóosztály"
KOMMENTEK
bmacs | 2022.02.27. 09:30
A fiamék iskolája sem tudta megszervezni a sítábort, gondolom ők se kapták meg az engedélyt. Az EMMI levélben az áll, hogy mindenkinek kell rendelkeznie védettséggel, ami ősszel még azt jelentette, hogy gyógyult, betegégen átesett, vagy antitest szűrés után igazolható, hogy átesett. Most már hamarosan Magyarországon csak az oltott lesz a védett (ha jól tudom az EMMI csak ilyen külföldi utakra engedi elvben a gyerekeket), míg külföldön több helyen nem csak az oltott. Másik gyerekem iskolája már nem is szervezett sítábort, de az őszi tábor szervezése folyamatban van, de csak oltott gyereket visznek, holott a fogadó ország teszttel is biztosítja a gyerekek belépését és a szolgáltatások igénybe vételét. Esetleg pályázati pénzből kellene menni sítáborba és akkor a pénzügyi veszteség nélkül nem visszamondható kategóriába esne a sítábot.
krtarnai | 2022.02.27. 13:37
Miénk is elmaradt. Mivel általános iskolában szerveztük (volna), és sok az alsós, ezért családi tábor a mienk. Szülők is jönnek, kocsival megy mindenki, családok alszanak 1 szobában... Azzal az indokkal utasították el, hogy ha tud róla az iskola, akkor már nem lehet szervezni. A szervező pedig a kiskaput nem akarta kijátszani, mert nem akart kellemetlenséget magának és másnak sem. Pedig mindenki, aki jelentkezett, tudta és vállalta is, hogy meg kell felelni a fogadó ország Covid szabályainak. Attól fosztották meg a diákokat, amitől csak erősödik a szervezetük, mégpedig a friss levegőn történő mozgástól...
Januárban módosíthattak volna, akkor talán...
turkburk | 2022.02.27. 15:14
Az nem zavarja az EMMI-t, hogy ezek a gyerekek hétfőtől péntekig egész nap együtt vannak, együtt tornáznak, esznek-isznak, stb? Osztálykiránduláson buszozhatnak együtt, úszásra buszozhatnak együtt, Erzsébet táborba buszozhatnak együtt. Akkor mégis milyen extra veszélynek lennének kitéve a szabad levegőn? Miért kéne diszkriminálni és szegregálni az alapján, hogy ki oltott, ki esett át és ki nem?
Engi Zoltán | 2022.02.27. 19:40
A Szegedi Deák Ferenc Gimnázium ugyanígy járt.
7 nap alatt betelt 49 fővel / 16 tartalék !!! /az iskolai sítábor.
A szülők támogattak bennünket, tudomásul vették a kiutazás feltételeit.
Szerintem az elsők között voltunk, akik benyújtották a kérelmet az EMMI-nek.
Több oldalról próbáltunk segítséget kérni.
Természetesen semmilyen érdemi választ nem kaptunk.
Az eredeti tervezett indulás előtt 2 nappal hívták a gimnáziumot, hogy, ha akarunk március 5 után mehetünk.
Természetesen az már nem síszünet, illetve az szállást, autóbuszt már le kellett mondani, a befizetett előleget visszafizettük.
Mérhetetlen csalódás a diákok és az oktatók között.
Engi Zoltán - Szegedi Deák Ferenc Gimnázium
lazacka87 | 2022.02.27. 19:59
Mindenki emlékezzen erre (is) április 3-án, amikor behúzza az ikszet. Elképesztő arrogancia és pökhendi, csicskáztató stílus az EMMI részéről. Ez megy. Most még...
bmacs | 2022.02.27. 22:12
Az a baj, hogy nem a fogadó ország feltételeinek kell megfelelni csupán, hanem az EMMI előírásainak. Az én gyerekem azért nem fog menni (kötelező) táborba külföldre (az iskola szerint ennek az engedélyezésével nem lesz gond), mert a fogadó országnak megfelel a gyerek, de az iskola csak oltott gyerekeket visz és ennek a feltételnek nem tudunk megfelelni. Csak zárójelben jelzem, hogy barátaink gyerekei Németországban déli tartományból kirándulnak évfolyam szinten Brandenburgba, több napos kirándulás lesz és aki nem oltott, azt tesztelik és kész. Itt meg megy a műsor a nem is tudom min.
Kis Kovi | 2022.02.28. 07:26
Ebben a helyzetben, amikor (feleségem pedagógus) örülnek, hogy valamilyen módon tanítani lehet a folyamatos hiányzók (pedagógus, gyerek), karantén és elhunytak miatt, biztos a legfontosabb dolog egy sítábor, így is több hetes, hónapos lemaradások vannak az oktatásban. Külföldön karanténba kerülni pedig végképp "nagy üzlet" lett volna.
A gyerekek még évtizedeken keresztül bepótolhatják az ilyen élvezeteket, már ha az emberi mohóság a környezetre nem mér még gyorsabban pár gyomrost, de a tanulásban kimaradott időszak már nem biztos, hogy olyan könnyen pótolható.
Az ember a jó dolgában ...
bmacs | 2022.02.28. 09:58
Sok iskolában ezt a hetet, vagy napokat amúgy is kiadják szünetnek a rendelkezésre álló napok terhére. A feleséged bizonyára tapasztalta, hogy ebben az időszakban (karácsonytól tavaszi szünetig) nagyon hosszú a szünetmentes iskola, a gyerekek úgy vágnak bele a második félévbe, hogy már akkor fáradtak. Fáradt gyerek meg amúgy se halad úgy a tananyaggal, ahogy kellene. A szünet ilyenkor jól jön nekik. Ha meg nincs síszünet, és a családdal síelnek, akkor meg úgyis pótolni kell. Ha igaz az, hogy a minisztérium csak oltott gyerekeknek javasolja a külföldre utazást iskolai keretek között, akkor milyen karantén a kockázat? Szerintem fentebb a lemondott utakat felemlegető csoporttagok testnevelő tanárok, akik nyilván tisztában vannak az ilyen kockázatokkal, a családok is, és feltételezem, hogy van valamilyen forgatókönyv az ilyen esetekre (pl. Covid biztosítás). A gyerekeknek rengeteg iskolai programja maradt el az elmúlt években, szalagavatók, osztálykirándulások, ballagás, közös bulik, egymás arcát se látják lassan már 2 éve, meg se ismerik majd az osztálytársaikat az utcán, óriási veszteség ez számukra, legalább akkora, mint a tananyaggal lemaradni (nem értek egyet, hogy bepótolhatják, mert az ember csak egyszer 14-15-16-17 éves, felnőtt korban már valóban nem számít annyira 1-2 év).
minerel | 2022.02.28. 19:17
Csodálkozunk? Gyerek első kosármeccsén a Vasasban nem lehettek ott a szülők a járványügyi előírások miatt. Két héttel előtte ugyanott a sport orvosin nem volt gond a szülői jelenlét. A stadionokban nem gond a jelenlét az éttermek dugig lehetnek stb stb. Ezek ott fent úgy hülyék ahogy vannak.
százas | 2022.02.28. 23:14
lazacka! Már megint politizálás ezen az oldalon? Ennyi az érv a helyes helyre rakott ikszre, egy nyamvadt sítábor? Tudósok javasolják a járványügyi szabályokat, akik tanácsai alapján hoznak felelős rendeleteket a hatóságok. Ennél azért sokkal fajsúlyosabb dolgok alapján dönt a felelős választópolgár. Nem ikszet kell húzni, mert akire azt húzod, az törlés. Keresztet kell húzni, mert az egyben plusz, előre lépés. Legjobb kenne a kettős kereszt, de sajnos ez “most még” nem érvényes jelölés…
mamella71 | 2022.03.01. 07:11
Nem szeretném felkorbácsolni az indulatokat, de nálunk a gyerekek ezen a héten vannak Szlovéniában sítáborban. Nem fogom az iskolát megnevezni de ezek szerint nem megoldhatatlan a feladat.
Seffer66 | 2022.03.01. 08:33
Az egyik hőbörgőnek sem jutott eszébe, hogy oltás nélkül be sem engedték volna a gyerekeket Ausztriába? Jobb lett volna a határon leszállítani az oltás nélkülieket, amikor már a pénzüket sem kaphatják vissza? Hogy most Szlovéniában csak azért síelhetnek, mert ott már minden korlátozást feloldottak? Többet kellene olvasni és kevesebbet ekézni a kormányt. Van elég hibájuk, de ezekben a kérdésekben alapvetően a szakértők döntenek. Mármint a járványügyi szakemberek.
minerel | 2022.03.01. 09:08
Seffer bizony többet kellett volna olvasni neked is a beutazás feltételeiről.
DHR | 2022.03.01. 09:11
A családoknak kell megszervezni, az iskolának meg letagadni, hogy bármit is tudnának róla. Véletlenül több gyereknek is egy időpontban igazoltak a szüleik hiányzást… Komolyan van még aki ezeket a sóhivatalokat komolyan veszi??
lazacka87 | 2022.03.01. 17:51
Kedves Százas! Ha nem lenne olyan a politika, hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgokba is csúnyán és mélyen beletúrja magát, akkor nem kellene. Én örülnék neki. Nem a szabályokkal van baj, én is betartottam és betartom az összeset, és maximálisan hiszek a tudományban és a tudósok szavában. Az EMMI-vel viszont van bajom, ahogy azzal is, ahogyan kezelik ezt a helyzetet, az erre vonatkozó véleményemet már leírtam. Teljesen igaz, hogy ennél fajsúlyosabb dolgok alapján döntünk. De az is biztos, hogy ez a sok kis tüske is sokak szemében számít valamennyit. Húzz nyugodtan pluszt vagy keresztet, ahogy akarod, én menj csak előre, ne hátra. Én meg ikszelek.
százas | 2022.03.01. 19:24
Kedves lazacka! Tisztellek és becsüllek. Bennem is van sok tüske természetesen, nincs tökéletes rendszer. Már többször jeleztem eme portálon, hogy itt ne politizáljunk, hanem az imádott síelés kínjairól és gyönyöreiről ejtsünk inkább minél több szót!
lazacka87 | 2022.03.01. 21:49
Igazad van. Legyen így! Részemről nem lesz több ilyen komment.
HPali | 2022.03.06. 18:29
Teljes aránytévesztés, hogy az iskolai sítáborokat az Emminek kell engedélyeznie.

Lett volna a járvány alatt nem egy rendszerszintű dolog, amivel dolguk lett volna, amiben pontos és életszerű szabályokkal, útmutatással, képzéssel, ne érezzék úgy a tanárok és iskolák, hogy magukra lettek hagyva, ehelyett az Emmi az iskolai sítáborokat mikromenedzseli és azt is a szokásos, mindenkit alattvalónak tekintő módon, akikkel nem kell normálisan kommunikálni, elég a megfellebezhetetlen döntést közölni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.