Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mínusz 10 fok körüli reggel itthon és a Tátrában

2013.10.04. Bata Attila, MTI

Az Oroszország felől érkező hideglevegő elérte környékünket is. Ma reggelre itthon is megdőlt a napi minimumrekord, a Nógrád megyei Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek. Hideg van Romániában, Bulgáriában, és Szlovákiában is. A Tátrában idén most először süllyedt a hőmérséklet mínusz 10 fok alá.
Ismét megdőlt az országos és a fővárosi napi hidegrekord is. Az országos rekord több mint 4 Celsius-fokkal dőlt meg, a Nógrád megyei Zabaron mínusz 9,3 fokot mértek péntekre virradóra - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa péntek reggel az MTI-t.

Pátkai Zsolt elmondta, hogy a fővárosban eddig 1991-ben volt a leghidegebb az október 4., amikor mínusz 0,3 fok volt. Most ennél több mint egy fokkal hidegebb volt Ferihegyen: mínusz 1,4 fok. A napi országos minimumhőmérsékleti rekord eddig mínusz 5 fok volt, ezt 1979-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, (a most Encshez tartozó) Fügödön mérték. Péntekre virradóra ennél több mint 4 fokkal hidegebb volt, Zabaron mínusz 9,3 fokot regisztráltak.

Szlovákiában is sorra dőlnek meg a napi hidegrekordok, amelyek jórészt az 1972-es hideg október elejéről maradtak fenn. Tegnap reggel a Lomnici-csúcs mérőállomásán (2633 m) mínusz 13,5 fokot mértek, ma reggel pedig mínusz 10,1 fokot. Ma Chopokon (2008 m) volt hidegebb, itt mínusz 10,5 fokot mutatott a hőmérő.

Romániában az Omu-csúcs (Bucsucs-hegység, 2504 m) mérőállomásán ma reggelre mínusz 14,9 fokos hideg volt. Bulgáriába is megérkezett a hideg és az idei első hó, a Mussala Top (2925 m) mérőállomáson mínusz 13,9 fok volt ma reggel. A szerb Kopaonik (1711 m) síterepe is megkapta az idei első havat, valamint itt is szokatlanul hideg van az évszakhoz képest, reggel mínusz 8,7 fokot mértek. Jelenleg a Balkán hegyeiben van a leghidegebb a kontinensen.

A hazai előrejelzés szerint pénteken túlnyomóan derült időre lehet számítani, csapadék nem várható. A legalacsonyabb péntek éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 13 fok között várható.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.