Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Mont Blanc botrány: hegymászás repülővel majdnem a csúcsig

2019.06.23. | Szerző: Bata Attila
Olcsón megúszta az a két svájci hegymászó, akik kisrepülőgéppel indultak hegyet mászni a Mont Blanc-ra és általános felháborodásra leszálltak 4450 méteres magasságban. A francia hatóságok egy joghézag miatt nem igazán tudták szankcionálni a svájciak akcióját.
Egy szemtanú képe (Facebook / Laurent Leemans)
h i r d e t é s
A két svájci nem messze a 4809 méter magas csúcs alatt szállt le kedden, de valószínűleg ők sem gondolhatták, hogy észrevétlenül landolnak a Mont Blanc alatt, majd megmásszák a csúcsot és visszarepülnek Svájcba.

Természetesen a megrökönyödött szemtanúk és hegymászók azonnal értesítették a francia rendőrséget, akik hegyi egységei hamar a repülőgépnél voltak. A két svájcit kihallgatták, felvették az adataikat, majd megkérték őket, hogy távozzak, vagyis legalább a felszállásra engedélyt adtak.

Helyszíni büntetést nem kaptak, hiszen még a helyi jogászoknak is komoly fejtörést okozott, hogy pontosan mit is követtek el a svájciak, és ezért milyen büntetés jár.
A helyi tévé beszámolója
Az biztos, hogy létezik olyan szabály, amely megtiltja a turisták légi szállítását ebbe a magasságba, de az elkövetők elleni szankció már kimaradt a rendelkezésből. Végül egy 1960-ból származó helyi rendeletet sikerült előtúrniuk, amely 38 eurós büntetés kiszabását teszi lehetővé. A két svájci, pontosabban a pilóta, egy kb. 12 ezer forintos büntetéssel megúszta ezt a kalandot.

A svájci pilóták szóvivője szerint, ha ez Svájcban történik, akkor ennek jóval komolyabb következményei lettek volna. Akár 20 ezer svájci frankos (kb. 5,8 millió forint) büntetést is kiszabhatnak, valamint örökre elvehetik a pilóta jogosítványát.

Chamonix, a francia síterep-üdülőtelepülés polgármestere is felháborodott a svájciak berepülésén, amelyet provokációnak nevezett. A svájciak megbocsáthatatlan támadást intéztek a magashegyi környezet, valamint az összes természetvédelmi szabály ellen. Követelte, hogy vizsgálják felül a jelenlegi szabályozást és komoly büntetéseket szeretne hasonló esetekben. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »