Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rég nem látott nagy havazás Új-Zélandon

2011.08.15. Bata Attila

Rég nem látott nagy havazás Új-Zélandon Szokatlanul nagy havazás söpört végig Új-Zéland szigetén az előző napokban. Olyan helyeken is havazott, ahol lassan már ötven éve nem láttak havat. A síterepeken körülbelül 10-40 cm friss hó esett eddig, de a hónak még bőven van utánpótlása a következő napokban is.
Igazán történelminek nevezhető a tegnapi havazás Új-Zélandon. A statisztikus vénájú meteorológusoknak is sokáig kellett keresniük a feljegyzésekben, hogy mikor sújtotta az országot utoljára ekkora havazás. Aucklandben például utoljára 1976 júniusában, vagyis 35 éve láttak havazást, Wellingtonban már 40 éve nem esett hó, de egyes helyeken az ötven évvel ezelőtti havazás ismétlődött meg. Nem csoda, hogy sok amatőr felvétel készült a havazásról, a legtöbb embernek életében egyszer adatik meg, hogy ilyet lásson az ország alacsonyabban fekvő részein.

Csoda Wellingtonban, 1970 óta nem havazott errefelé
A síterepeknek is jól jött a friss hó, talán a mostani havazás kárpótol valamit a katasztrofálisan kezdődött szezonból, az összes síterep kénytelen volt hóhiány miatt elhalasztani a szezonkezdetet.

A havazás üzleti szempontból is a legjobbkor jött, hiszen a szomszédos Ausztrália kisebbfajta síelős háború indított az új-zélandi terepek ellen. A következő héten a kilenc ausztrál síterep az első ezer jelentkezőnek, 1 ausztrál dolláros (200 Ft) áron kínál napijegyeket a kezdőknek, amellyel nem titkoltan a hazaiakat szeretnék otthon tartani a csodás új-zélandi hegyek helyett.
KOMMENTEK
Stani | 2011.08.20. 11:41
A síterepeken helyenként méteres friss hó esett , pl. Mt Olympus.
illeskese | 2011.08.22. 23:01
Reméljük amikor fordul a kocka, itt is ugyanez lesz majd a helyzet! :))

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.