Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagyon népszerűek voltak júliusban az osztrák hegyek

2020.08.27. Bata Attila

Kijöttek az osztrák szálláshelyek júliusi statisztikái. Nagyon változatosak az adatok, röpködnek a pluszok és a mínuszok. Ami pontosan látszik, a turisták egyértelműen eldöntötték a nyáron: több hegyvidék, kevesebb város.
Kép: Präbichl Bergbahnen
Kép: Präbichl Bergbahnen
Kezdjük azokkal az osztrák tartományokkal, ahol idén nyáron, koronavírus idején, több vendéget fogadtak, mint tavaly júniusban.

Stájerországban a járvány alatti időszakban először júliusban emelkedett a vendégéjszakák száma, 2,1%-kal. Hasonlóan megdőlt a tavalyi eredmény Karintiában is, 2,7%-kal.

A külföldi turisták száma és vendégéjszakái természetesen jelentősen elmaradnak a tavalyi számoktól, de az osztrákok dicséretesen pótolták őket. Karintiában 35,5%-kal, Stájerországban 22,9%-kal emelkedett a hazai vendégéjszakák száma.
Kép: Region Bad Kleinkirchheim
Kép: Region Bad Kleinkirchheim
A két nagyobb turizmust lebonyolító tartomány összesített adatai mínuszt jeleznek. Salzburg 21%, Tirol 14,4%-os csökkenést mutat tartományi szinten, de a számok mögé nézve érdekes dolgokat látunk.

Salzburg város 50%, Innsbruck (Tirol) pedig 72,3%-kal kevesebb vendégéjszakát könyvelhetett el. A trend világosan látszik. Az emberek kerülték a városokat, inkább a hegyekbe mentek és ott is a kisebb településeket választották. A városok közül Bécs is rosszul járt, 70%-kal csökkent a vendégéjszakák száma, de ez a helyzet nemzetközinek is mondható, hiszen hazánkban is Budapest vesztette a legtöbb turistát.
Kép: Turracher Höhe
Kép: Turracher Höhe
Más érdekesség is látszik. A tavalyi számokhoz képest az idén átlagban hosszabb lett a nyaralás. Ha valaki egyszer már rászánta magát, akkor néhány napot még ráhúzott.

Ne felejtsük el, koronavírusos időszak van, a hegyekben, a lifteknél egész nyáron szigorúbb intézkedéseket vezettek be.

Ezek az intézkedések a télre is megmaradnak. Hogy pontosan mire kell számítani, azt hamarosan eldöntik Ausztriában. A nyári példákat és néhány síterep eddig nyilvánosságra hozott saját szabályait nézegetve túl nagy meglepetéseket nem fogunk látni. Kevesebb buli, kötelező maszk stb.
Nyáron tél is volt egy időre. Július 19-én kb. 30 cm hullott (Kép: Matrashaus  am Hochkönig - 2941 méteren)
Nyáron tél is volt egy időre. Július 19-én kb. 30 cm hullott (Kép: Matrashaus am Hochkönig - 2941 méteren)
Az elképzelés az, hogy egységes szabályozás kell egész Ausztriára. Többek között azért is, mert elég sok régióbérletes várható, számos síterep több tartományba is átnyúlik, így ezeket nem lehet csak helyi szinten szabályozni.

A részleteket valószínűleg szeptember közepére megtudjuk, akkor visszatérünk erre a témára.
KOMMENTEK
tibor76 | 2020.08.31. 07:34
Augusztus közepén Mayrhofenben (Zillertal) voltunk. Sokadik éve nyaralunk ott, érezhető volt a különbség az előző évekhez képest.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.