Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Négy napig áram nélkül a legjobb montenegrói síterep

2013.01.21. Bata Attila

Miközben sajnálattal figyeljük, hogy mi folyik Mátraszentistvánban, ahol négy nap alatt már kétszer ment el teljesen az áram, így egyre jobban meg tudjuk érteni a legjobban felszerelt montenegrói síterep helyzetét, ahol négy napon át nem volt áram az egész faluban, és buszostul mentek haza a vendégek.
A Jóisten is jókedvében teremthette Montenegrót, csodálatos természeti szépségeivel, tengerpartjával és hegyeivel. Sajnos az ex-jugoszlávnál modernebb közműveket is teremthetett volna hozzá. Ugyan néhány év alatt megoldották, hogy már nincs vízhiány a tengerparton, de ezen a héten teljes sötétség uralkodott négy napon át az ország legjobb síterepén miközben a hegyen méterben állt a hó.
Zabljak a hó fogságában (Kép: vijesti.me)
Zabljak a hó fogságában (Kép: vijesti.me)
Hatalmas beruházással az egykori Bjelasica síterepét modern, osztrák színvonalú sítereppé alakították át az előző években és át is keresztelték Kolasin 1450-re. Az még nem elég, ha van egy modern síterep, azt még üzemeltetni is kellene. Ez nyár óta nem sikerült, mert miután a síterep nem fizetett dolgozóinak, a síterepet a Munkaügyi Minisztérium bezáratta. Mire megjött az első hó, az alkalmazottakkal is sikerült megegyezni. Január eleje eddig álomszerű volt. Hatalmas havazások, telt ház a szállodákban, mint a mesében egészen múlt hét elejéig.

A hét elején hatalmas havazás terítette be a montenegrói hegyeket, amelyet a helyi elektromos hálózat már nem bírt el. Nem csak a liftek nem üzemeltek, hanem a szállodák is sötétben maradtak napokon át. A szállodások kénytelenek voltak elbúcsúzni a síelni érkezett vendégeiktől, akik folyamatosan hagyták el a falut. Voltak, akik próbálták menteni a menthetőt, pl. raftingozni vitték az ukránokat, akik valószínűleg nyáron is élvezték a Tara-kanyont, de nem ezért jöttek. Másokat a szállodaláncok tengerparti szállodáiba vittek át, amíg visszatér az áram. Így lehet a telt házas hétből a szezon eddigi legrosszabb hete a helyi szállodákban.

Ahogy a szállodások mondják, péntek reggel nézhettek először a (megmaradt) vendégeik szemébe, hiszen mindenki nagy örömére visszatért az áram a településre és környékére. Több mint négy nap kellett az áramszolgáltatónak a hibák kijavítására.

Az ország talán legismertebb, de kevésbé modern síterepén, Zabljakban is voltak gondok. Itt hiába volt tetemes hó a pályákon, a vendégek már a faluba sem tudtak eljutni, mert hóakadályok miatt gyakran kellett lezárni az idevezető utat.

Ironikus, hogy a szezon leghavasabb hetén szenvedték el a legnagyobb veszteségeket a montenegrói síterepek. Már csak abban bíznak, hogy a szezon hátralévő részében sikerült pótolniuk a veszteségeiket.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.