Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nincs felelőse a januári tiroli sífelvonó-balesetnek

2024.09.20. Bata Attila

Váratlan és a bírósági döntés szerint elkerülhetetlen baleset történt januárban a tiroli Hochhötz síterepén. Két fenyőfa dőlt a sífelvonó drótkötelére, amely után az egyik kabin kb. 12 méteres magasságból a földre zuhant. Többen megsérültek a balesetben.
Kép: BMI Flugpolizei
Kép: BMI Flugpolizei
Több szakértői vélemény után a bíróság felmentette a síterep és az erdészet vezetőit gondatlanságból elkövetett, foglalkozás körében történt veszélyeztetés vétsége alól.

A vizsgálat megállapította, hogy nem történt műszaki hiba a sífelvonón, amely az előírásoknak megfelelő állapotban üzemelt. A földtani és erdészeti vizsgálatok megerősítették, hogy nagy valószínűséggel nem lehetett előre jelezni a fák kidőlését.

Tisztázatlan okokból kidőlt fák ráestek a kábelre, amely ettől hirtelen és nagy sebességgel belengett. Az egyik nyolcszemélyes kabin, benne egy dán családdal, kb. 12 méterről a mélybe zuhant. Az utasok közül egyet súlyos, a másik hármat könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. Egy másik kabinban két német turista sérült meg.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a balesetet akkor sem lehetett volna megelőzni, ha korábban a közeli fákat egyesével ellenőrzik. Erre a vizsgálatra jogilag a síterep nem kötelezett. Még szakértői szemmel is lehetetlen nagy bizonyossággal megállapítani, hogy az adott környéken melyik fa okozhat ilyen típusú veszélyt.
KOMMENTEK
Nyuli | 2024.09.21. 20:54
Ez csak azért aggasztó, mert ezek szerint Ausztriában normális, üzemszerű állapotnak kell tekinteni, hogy egyrészt fák dőlhetnek a működő felvonókra, másrészt azt is, hogy ha rádől a fa, akkor székek potyognak le a kötélről.
Én azt gondolom, semmilyen körülmények között nem eshetnének le a székek a kötélről, ha emberek tartózkodnak rajta.
Pedig épp Ausztria esetében azt gondolnám, hogy a biztonság tekintetében nem ismernek kompromisszumot.
hausandras | 2024.09.21. 21:24
Nem okoskodás, de ha megnézed a képet (belenagyítva), azon is látszik, hogy a kabin kötéllel együtt van a földön. Tehát nem a "szék" (gondola) esett le a kötélről, hanem a kilengés miatt a kábellel együtt zuhant le a felvonó kabinja.
Nyuli | 2024.09.21. 22:25
Igen, lehet, hogy ebben igazad van, hogy a kábellel együtt zuhant a földre, de ez véleményem szerint a lényegen nem változtat, miszerint működő sífelvonóra történő farádőlés következtében emberek zuhanhatnak a földre akár 10, 15 vagy 20 méteres magasságból. Szerintem ez így nincs rendben.
A felvonók többsége erdőnyiladékban, fák mellett üzemel, szél és hóteher is gyakran nehezedik az ott lévő fákra, vagyis a fakidőlés benne van a pakliban. Ezek szerint a baleset is benne van a pakliban. Nem tudják garantálni a biztonságunkat, műszakilag nincs rá garancia. Szerintem ez a legsúlyosabb állítása az egész cikknek.
bouquetk | 2024.09.23. 09:17
Nyuli, akkor egy megoldás van, kerüld el Ausztriát!
Wilderkaiser | 2024.09.23. 14:03
És főleg ne okoskodj !
Daddy | 2024.09.24. 09:37
Nyuli, Nyuli! Aknamezőre tévedtél! Ausztriai síterepről ezen a fórumon vagy jót vagy semmit! Mert különben nem értenek veled egyet és "elkerülheted". Itt csak a franciákról lehet kedvezőtlent írni.
Megjegyzem, hogy szénnel teli csillékkel járó felvonók is működnek a világon, melyek biztosan nagyobb terhelésűek mint amit néhány rádőlt fa képez.
VÁrpád | 2024.09.24. 18:32
Fura de én akárhogy is nagyítom a képet, a kötélpályát épnek látom! Párhuzamosak és a vezető csigasoron is rajta vannak, de az is lehet, hogy a fotó előtt visszatették. Ha én látom jól, akkor egy fülke ,, elvesztése” kisebb balesetet okoz, mint a kötélpálya esetleges szakadása, görgősorból kiakadása, ami szerintem jól szerepelt túl lehet biztosítva.
( esetleg ha kapok más fotót, akkor a véleményemet is megváltoztatom)
Ezúton is elnézést kérek a balesetet elszenvedett személyektől, jobbulást, és kielégítő kártalanítást kívánok nekik.
VÁrpád | 2024.09.24. 19:18
Továbbá: Gondolom a kötélszorító egységét, nem várt irányból való terhelés oldásra kényszerítette. (A kötelet fülke felé ütötte, függesztéket a gravitációs húzóerő helyett, gyors ütés nyomóerő érte)
Daddy | 2024.09.24. 19:45
VÁrpád! Értem a megközelítésedet, de nehezem képzelem azt, hogy egy kidőlő fa "gyors ütés"-t okozóan nagy erővel függőlegesen mozdul el. Felugrik? Oldalirányú ütés oldotta a gravitációs húzóerőt? Én úgy gondolom, hogy a pályaüzemeltetőnek az volt a legjobb, ha ezt a megállapítást tették a hatóságok.
VÁrpád | 2024.09.24. 23:23
Feljebb lévő fa a jobb oldali sziklákról érkezhetett. Nem ugrott fel! Ott lakott valószínű mind a kettő.
A kötélre dőlve-sodródva is meglökhette a fülke kötéloldó mechanizmusát, amit egy előfeszített rugó rögzíthet. Úgy ahogy összeszedik a fülkéket az állomáson.
Azt semmiképp nem gondolom, hogy a fülkét ütötte meg a kidőlő alacsony nem felugró fa csúcsa, mint egy cukorkával megrakott pinyátát a kisgyerekek.
A fülke lefelé, sréhen-lefelé húzásával nem old le a szerkezet.
Daddy | 2024.09.25. 14:51
VÁrpád! Köszönöm válaszod, ahogy leírtad megtörténhetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.