Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégén kezdődik! Olaszország és Franciaország

2011.11.23. Bata Attila

Hétvégén kezdődik! Olaszország és Franciaország Ha nem is olyan nagy számban, mint ahogy vártuk, de a hétvégén már lassanként elkezdenek nyitni a síterepek az Alpokban. A mai összeállításban a francia és olasz terepeken nézünk szét, hol lehet esélyes a novemberi végi szezonnyitó. A következő összeállításban az osztrák és szlovák helyzetet elemezzük.

Franciaország

Egy igazi marketing menedzser akár azt is mondhatná, hogy hétvégétől megnégyszereződik a nyitva tartó francia síterepek száma, de sajnos a valóság nem ennyire frenetikus. Franciaországban az eddigi adatok szerint a legmelegebb és a legszárazabb novembert éli át a síterepek nagy része, sok helyen az ilyenkor szokásos csapadék 70 százaléka hiányzik, így már az is csoda, hogy a hétvégén már négy síterepen (3 új terep + egy jelenleg is üzemelő) is lehet síelni.

Október elseje óta tart nyitva a gleccser Tignes síterepén, ahol szintén gondot jelent a szokatlan meleg. Jelenleg a pályák 10 százalékát lehet csak használni, a pályák behavazását el kellett halasztani, így már most egy-két hetes késésben vannak a tervekhez képest.

Már a múlt hét közepe óta kellene síelni az Alpok legmagasabban fekvő sífalujában, Val Thorens-ben (2300 méter). A nyitást erre a hétre kellett halasztani, itt is túl meleg volt és kevés hó. Az utóbbi napokban már lehetett végre hóágyúzni, így a 2500 méter feletti részeken a 20 cm természetes hóhoz sikerült annyit hozzátenni, hogy holnaptól kezdődhet a szezon.

Val d'Isere gleccserének (Pissaillas) a tetején, 3250 méteren ennél sokkal jobbak a hóviszonyok, legfelül jelenleg 180 cm vastag a hó, így hétvégétől itt is indulnak a liftek. Összesen 11 pályán (1 piros, 9 kék, 1 zöld) lehet síelni a szombati nyitónapon, 23 eurós napijeggyel.

A déli részeken is lehet nyitásra számítani a hétvégén. Egy „magyaros” síterep, Isola 2000 keményen készül a szombati nyitásra, amely attól lesz még érdekesebb, hogy itt egy héttel előbbre hozták a december 3-ra tervezett nyitást. A tervek szerint szombattól a 2000 méter feletti pályák fele már használható lesz.
Alagna, Montarosa webkamera, hétvégén már nyitnak
Alagna, Montarosa webkamera, hétvégén már nyitnak

Olaszország

Olaszország vegyes képet mutat. Dél-Tirol és a közelebbi terepek az osztrák testvéreikhez hasonlóan csak szenvednek, addig a gleccsereken és a svájci-olasz határon bőven van hó.

Olaszország már ki van éhezve a síelésre, a gleccsereken nagy a forgalom, Cervinia minden hétvégén látogatórekordokat döntöget. Az előző hétvégén a november elejei másfél méteres havazásnak köszönhetően megnyílt Piedmont tartomány első síterepe, Prali. Szintén lehetett síelni Lombardiában, itt Bormio 3000 nyitotta meg a kapuit.

Hétvégén az Aosta-völgy terepei közül Monterosa nyit ki, de itt is csak a legmagasabban fekvő Alagna rész. A völgyben 2300 méter alatt még nem alkalmas síelésre a hó, újabb pályák nyitása a hóágyúkon múlik.

Szintén nyitnak még Madesimo síterepén, ahol az 1850 és a 2150 méter közötti pályákat tudják előkészíteni szombatra.

Mivel még a hét közepén járunk, elképzelhető, hogy hétvégéig újabb síterepeknek sikerül megnyitniuk, ha a hóágyúk is úgy akarják.

A következő összeállításban az osztrák és szlovák helyzetet nézzük át.
KOMMENTEK
Xero | 2011.11.23. 08:57
Morcos leszek, ha idén is olyan hómentes lesz a február eleje mint tavaly. :/

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.