Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyugdíjasok figyelmeztetik a száguldozó síelőket

2014.12.03. Bata Attila

Igazán érdekes kezdeményes indult a világ egyik legnagyobb sírégiójában, a Portes du Soliel pályáin. A túlzottan gyorsan síelők lelassításának furcsa módját választották. Megelőző módon, a száguldozókkal helyi nyugdíjasok beszélgetnek el, és próbálják felhívni a figyelmüket a nagy tempó veszélyeire.
A francia-svájci Portes du Soliel több száz kilométernyi pályáit rengetegen látogatják minden évben. A helyi turisztikai hivatal évről-évre megkérdezi a vendégeket, hogy mi a véleményük a síterepről, esetleg mivel voltak kevésbé megelégedve, mit lehetne javítani a következő szezonra? A kérdőívek feldolgozása után sokszor találkoztak azzal a panasszal, hogy sokan nem érzik magukat biztonságban a pályákon, mert néhányan túl gyorsan és veszélyesen száguldoznak.

Champéry, a svájci síterep, néhány francia társával együtt az első lépést már meg is tette. Az ötlet lényege, hogy a baleseteket vagy a száguldást előzzük meg, ha lehet. Ennek érdekében már hirdetéseket adtak fel a helyi újságokban, ahol helyi, idős síelők jelentkezését várják erre a preventív munkára.

Champéry pályán kívül. Vajon itt is ránk szólnak? :)
A toborzott csapat feladata az lesz, hogy felhívják a delikvensek figyelmét a száguldás veszélyeire, de ezen kívül a több évtizede a környéken síelő nyugdíjasok remek tippeket és tanácsokat tudnak majd adni a környéken síelő turistáknak.

A síterep vezetője hangsúlyozta, hogy a „megelőző csoport” létrehozását nem a síbalesetek növekvő száma indokolta, hanem, hogy javuljon a síelők biztonságérzete a sípályákon.

Az utóbbi időben egyre több elképzelést látunk arra, hogy „lelassítsák” a túl gyorsan síelőket. Mi is beszámoltunk már a lassabb síelőknek kijelölt külön pályákról, de az említett megelőző csoport létrehozására is találunk már korábbi svájci példákat. 
KOMMENTEK
Kanyarsíklub Replaci | 2014.12.03. 18:29
A síelés lelassításához a síelőknek először meg kellene tanulni a kontrolltechnikákat. Ezek nélkül, (ahogy mondani szokták) falra hányt borsó sorsára jutnak az intelmek.
minerel | 2014.12.03. 23:27
meint csak az a kérdés, hogy mit is nevezünk száguldozásnak?
Ami az egyiknek laza utazósebesség az a másiknak életveszélyesnek tűnő rohanás....
arpi12 | 2014.12.04. 08:23
Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a kezdők, akik kersztbe mennek, ácsorognak, vagy ülnek a pálya közepén. A végén trafipax lesz és leérve megkapom a büntit. Ha nem fizetem be , elkobozzák a lécet :-) Azt is nézhetnék, hogy kezdő síelőt ne engedjenek be erős pályára, ahol feltartja a forgalmat. Babettával sem lehet autó pályára felmenni.
Kanyarsíklub Replaci | 2014.12.04. 12:34
1. Minerel. Ez igaz. Teszem hozzá, hogy mindkét esetben az a kérdés, hogy a síelő hogyan tudja kontroll alatt tartani a "saját száguldását". Azaz hogyan tud kitérni, megállni, sokszor elég csak lassítani.
2. arpi12: Árpi, mindenki volt kezdő egyszer. Valamint, ahogy a közúti közlekedést szabályozza a KRESZ, (babettának tilos az autópálya), a sípályák közlekedését szabályozza a sípálya kresz, (FIS 10). De, hogy a haladó pályákon ne szabadjon lassan menni, mert feltartja a forgalmat, azt furcsa gondolatnak vélem. Már, ha erre gondoltál.
Soma | 2014.12.04. 16:31
Laci,
Azt azért elismered, hogy ha az autópályán valaki a 130-as átlag helyett, indokolatlanul csak 70-el megy, az bizony elég veszélyes.
Abban viszont egyetértünk, hogy mindenkinek csak olyan gyorsan szabadna mennie, ahol még minden körülmény között, kontrollálni tudja a mozgását!
arpi12 | 2014.12.04. 16:51
Igen, arra gondoltam, hogy csak olyan gyorsan kell menni, amit még tud kontrolálni.
Nyilván nagy tömegben nem szabad száguldani, de csak a sebesség miatt nem venném jó néven ha rámszólnak. Jó pár videó van a youtube-on, ahol apuka a 5 éves gyerekkel össze-vissza kanyarog a pálya közepén. Nekik talán egy lankás pálya szélén kellene gyakorolni.
Akkor még nem is volt szó az igazán gyors síelésről 100 fölött. Ezért kell védő eszközöket hordani. Babettáról annyit, hogy ne a belső sávban szlalomozzon össze-vissza. Őket is fogja valaki figyelmeztetni a veszélyre??
minerel | 2014.12.04. 23:00
Attól füg hol megy 70-el.
Nem a lassan haladó lesz veszélyes hanem az őt utólérő aki aztán idegbeteg lesz és nem látva-hallva kezdi meg az ámokfutását. Minden héten találkozok ilyenekkel.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.