Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kötelező felelősségbiztosítás az olasz pályákon?

2009.11.17. Bata Attila

Kötelező felelősségbiztosítás az olasz pályákon? Mivel a cím megadásánál korlátozott a karaktereim száma, így ezennel pontosítok: Olaszország egyik régiója, Piemont, már törvénybe iktatta, hogy az idei szezontól a síelőknek a bérlet mellé kötelező felelősségbiztosítást kell váltaniuk a síliftek pénztárainál. Az ellenzők csak most kaptak észhez.
A torinói döntéshozók már tavaly februárban, elég nagy többséggel megszavazták, hogy az autósokhoz hasonlóan, az idei szezon kezdetétől a bérlet mellé a tartomány pénztárainál kötelezően biztosítást kell vásárolni. Ehhez hasonló intézkedést még sehol sem vezettek be sem Olaszországban, sem az Alpokban. Egy másik olasz tartományban, Trentinóban, is csak ajánlott a biztosítás megvásárlása a kasszánál, de kötelezővé nem tették. A rendelet valahogy elsikkadt idáig, és csak most, a szezon kezdete előtt kezdenek mozgolódni az olaszok, főleg a környék vállalkozói, akik szerint az extraköltség elriaszthatja a vendégeket a környék síterepeiről.

A tervek szerint ez a kis többlet 2-2,5 eurót jelenthet majd bérletenként, és naponként. Azok, akik nem vásárolják meg a kötelezően előírt biztosítást, és a pályán igazoltatja őket egy pályarendőr, akár nyomban egy 40-250 eurós bírságot is kaphatnak. Az ellenőrök jogosultak lesznek a büntetésről szóló csekket ott helyben kiállítani a vétkeseknek.

A terv ellenzői csak most, az első pályanyitások idején döbbentek rá arra, hogy ezt tényleg bevezetik. A bevezetés melletti egyik érvet kapásból cáfolják, hogy ettől nem lesz kevesebb baleset a pályákon. Az biztos, hogy nem tesz jót a tartomány hírének, hiszen a síelők nagy része érzékeny az árakra, csökkenhet a környékre érkező vendégek száma. Az egyik olasz biztosítótársaság képviselője is támadta a rendeletet, szerinte ettől még nem fognak a síelők és hódeszkások kulturáltabban közlekedni a pályákon, sőt, ellentétes hatást is kiválthat! A biztosítás tudatában lesznek, akik kevésbé éreznek majd felelősséget a többiek iránt, az ilyen rendelet csak lovat adhat a felelőtlen síelők alá.

A dél-tiroli Cortina üzemeltető szerint annak idején ők is gondolkoztak a javaslaton, de elvetették, mert a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése azt a képet alakítaná ki a nagyközönségben, hogy a síelés egy nagyon veszélyes sport. A síelőket amúgy is rengeteg költség terheli, felesleges még egy ilyen rendelettel tovább sújtani őket. A tapasztalatok szerint a síelők 70 százaléka amúgy is köt biztosítást síelés előtt, akkor minek kössenek még egyet?

Most lesz idő egy kicsit vitatkozni erről, hiszen errefelé is beköszöntött az enyhülés. Ami az osztrákoknak a Föhn, az itt a sirocco, vagyis a meleg, páradús szél, ami szinte leolvasztja a természetes, tömörítetlen havat a hegyekről. A tervek szerint két síterep is kinyitott volna a tartományban az előző hétvégén, de ez elmaradt, így legközelebb csak a mostani hétvégén lesz esélyünk megnézni, hogy a helyiek mennyire veszik majd komolyan az új rendeletet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.