Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszország: a hóágyúk mentik meg az ünnepi síelést

2015.12.22. Bata Attila

Nem alakul jó az időjárás és a hóhelyzet az olasz pályákon. A hóhelyzet javítása érdekében hatalmas munkát végeznek a síterepek üzemeltetői és a hóágyúk. Ahhoz képest, hogy lassan egy hónapja nem havazott az Olasz-Alpokban, kész csoda hogy ennyi pályán lehet síelni mostanában.
Ha a természetes hó vastagságát néztük az előző napokban, az a helyzet állt elő, hogy az Olaszország középső részén található Appenninekben több volt a hó, mint az Alpokban. Bár az Appenninek síterepei is a november végi nagy havazásból gazdálkodnak, ott sem havazott azóta.

A Dolomitok síterepei mindent megtesznek, hogy a karácsonyi ünnepeken lehessen síelni. Madonna di Campiglio eddig 2 millió eurót költött csak a hóágyúzásra. Ahogy mondják, ezen nem lehet spórolni. Ha nincs hó, akkor itt tényleg nagy bajban van minden vállalkozás, amely a síelőkre épít. Az előző hétvégéig már 850 ezer köbméter havat gyártottak és terítettek szét a hegyen, és így sikerült az előző hétvégéig 40 kilométernyi pályát megnyitniuk.

Cortina, hó csak a pályákon (a reklám után)
A fenti filmben, amely a Dolomitok másik híres síterepén, Cortina d'Ampezzon készült, arról panaszkodnak, hogy már 50 napja nem hullott csapadék. Hóágyúzni sem lehetett mindig, szenvednek a síterepek. Cortinán a pályák kb. 40 százalékát sikerült behavazni. Hó csak a pályákon található. A barnás-zöldes hegyoldal érdekes látványt nyújt a fehér csíkokkal.

Arabba webkamera: fehér csíkok a hegyekben
Arabba webkamera: fehér csíkok a hegyekben
Olaszország középső részén, az Abruzio régióban (Appenninek) található síterepeken, például a lenti filmben látható Gran Sasso pályáin még természetes havon lehet síelni. Ez még a novemberi nagy havazásból maradt meg, azóta vigyáznak rá, de ahogy látszik, ide is el kellene már egy újabb adag hó.

Abruzzo régió, itt még természetes havon síelnek (a reklám után)
KOMMENTEK
Bata Attila | 2015.12.22. 16:57
Sajnos mi sem értjük a dolgot. A szerkesztőségben is van akinél megy, van akinél nem. Esetleg egy másik böngészővel?

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.