Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák fehér karácsony: jelen és a statisztika

2014.12.14. Bata Attila

Közeleg a karácsony, az egyik legfontosabb kérdés ilyenkor, vajon fehér lesz-e idén. Sokan gondolhatják, hogy azért is érdemes ilyenkor Ausztriában síelni, ott biztosan fehér lesz a táj az ünnepek alatt. Nézzük meg a korábbi évek statisztikáit és reménykedjünk, hogy idén összejön a karácsonyi havazás.
Az osztrák meteorológusok (ZAMG) közzétették az utóbbi több mint 30 év számait, amelyek azt mutatják, hogy ebben az időszakban hányszor volt fehér a táj karácsonykor különböző osztrák településeken. A statisztika azt vizsgálja, hogy december 24-én, 1991 és 2013 között, az esetek hány százalékában volt hótakaró a helyi mérőállomásokon.

Természetesen a magyar határhoz közeli településeken elég alacsony számokat találunk,
Linz (17%) vagy Kismarton (Eisenstadt – 13%) azokhoz a településekhez tartozik, ahol legritkábban fehér a karácsony. Csak egy kicsivel jobb az arány, vagyis átlagban majdnem minden ötödik karácsony havas Grazban (22%) vagy Bécs dombján, a Hohe Wartén (22%).

Természetesen igaz az a szabály, hogy minél magasabbra megyünk, annál nagyobb az esély a fehér karácsonyra. A közeli Mariazell (872 m) például elég jó statisztikát tud felmutatni, itt az utolsó három évtizedben a karácsonyok közel kétharmada (65%) fehér volt.

Ha biztosra akarunk menni, akkor a magasabb fekvő tiroli, vorarlbergi vagy salzburgi településeket érdemes választani. Itt közel 100%-os a „karácsonyi fehér garancia”. Például a tiroli Galtür (1648 m) vagy a vorarlbergi Langen (1270 m) minden karácsonykor fehér volt 1991 óta.

És hogy mi lesz idén? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy eljut a magasabban fekvő falvakba, ezért nem mindegy, hogy mi a helyzet az alacsonyabb régiókban. Egyrészt még túl korai nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy mi lesz 10 nap múlva, másrészt még a meteorológusok sem biztosak semmiben.
Karácsonyi csend Katschbergen -  2011. dec. 24.
Karácsonyi csend Katschbergen - 2011. dec. 24.
A ZAMG szerint most az biztos, hogy kedden érkezik néhány centiméter hó az 1000 méter feletti részekre. A későbbi időszakra még túl sok a bizonytalanság, de nagyon kellemes meglepetés lenne, ha ilyen előszezon után az időjárás karácsonyra végre télire fordulna.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.