Menü ≡

Ausztria: melegrekord után havazás

2016.02.24. | Szerző: Stani
150 éve nem mértek hétfőn ilyen meleget februárban, mint most. Egész Ausztria izzadt az egynapos kánikulában, több helyütt 20 fokot is meghaladó értékeket mutattak a hőmérők, természetesen árnyékban. A nulla fok határa valahol 3000 méteren volt.
h i r d e t é s
A szombatról vasárnapra virradó esőzés után (hó csak 1800-2300 m felett esett, vagyis ismét a magashegységi síterepek jártak jól) alaposan befűtöttek a szomszédoknál. 23 fok Alsó-Ausztriában, 21 fok Salzburgban, Bécsben és Felső-Ausztriában.
Sonnblick: 3000 méter felett mínuszfok volt - foto-webcam
Sonnblick: 3000 méter felett mínuszfok volt - foto-webcam
A felső-ausztriai Kremsmünsterben közel 150 éve végeznek időjárás megfigyeléseket, azóta nem volt ilyen meleg februárban, mint tegnap, 20,3 fokot mértek. A szokatlanul enyhe időt az atlanti áramlásnak, illetve ezzel párhuzamosan a déli szélnek (főn) köszönhetjük, ami a késő tavaszias értékek mellett szaharai homokot is szállított a magasban.
Pasterze gleccser a Grossglocknerrel - foto-webcam
Pasterze gleccser a Grossglocknerrel - foto-webcam
A tavasznak egyelőre vége, kedden északnyugat felől fokozatos lehűlés kezdődött, a hóhatár lassan süllyed, szerdára több alpesi völgyi is befehéredhet, jelentős mennyiségű hóra nincs kilátás, a szerencsésebb síterepeken 10-20 cm friss hóval számolhatunk.

A folytatásban a szokásos februári hullámvasút várható, pár nap télies időjárás után hétvégén ismét enyhülés, majd vasárnapról hétfőre lehűlés. Tartósan télies viszonyok csak 1800-2000 métertől.
2016.02.24. 12:50:40 Henroy
"alaposan befűtöttek a szomszédoknál" :)):))
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »