Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák síterep és az elveszett Hitchcock-film

2012.12.31. Bata Attila

Talán kevesen tudják, hogy az egyik leghóbiztosabb síterepnek számító tiroli Obergurgl környékén forgatta a híres rendező, Alfred Hitchcock élete második filmjét 1925-ben. A filmnek már régóta nyoma veszett, de a tiroliak nem adják fel, hogy megtalálják a környéknek sokat jelentő felvételeket.
Kép a forgatásról (Academy of Motion Picture Arts and Sciences)
A The Guardian számol be róla, hogy az év elején találták meg az egykori film forgatása közben készített 24 darab fényképet, amelyeket a múlt hónapban értékesítettek egy árverésen, összesen 6000 dollárért (kb. 1,3 millió forint). A tiroliak szerint az már jó hír, hogy a képek megvannak, már csak a filmet kellene megtalálni valamilyen rejtett ládikában vagy egy hollywoodi padlás zugában.

Johannes Köck, egy tiroli filmtársaság elnöke lassan már 20 éve kutatja a filmet. Főként külföldi forgatócsoportokat szerveznek a tiroli hegyek közé, és sokkal jobban menne az üzlet, ha előkerülne Hitchcock itt forgatott filmje.

Teljesen véletlenül került Tirolba a forgatás. Hitchcock egy müncheni újságosnál talált egy képeslapot az obergurgli tájról, amely Kentucky-ra emlékeztette, ahol az eltűnt film játszódik. Később megtalált naplójában leírja, hogy milyen viszontagságok után érkezett meg a faluba, 1925-ben ez még nem ment olyan könnyen.

A legtöbb esetben, így most is, az idő megszépíti az emlékeket. A rendező utálta a falut a forgatás alatt, a falusiak pedig már alig várták, hogy végre elmenjen. A túl korai havazás miatt nem lehetett őszi jeleneteket felvenni, ezért Hitchcock megkérte a helyi tűzoltókat, hogy slaggal tüntessék el a havat az udvarokból, az utcáról és a háztetőkről. Az egyik háztető be is szakadt a vízsugaraktól, a tulajdonos 1 schillinges kártérítést követelt, erre Hitchcock nagyvonalúan két schillinget fizetett.

Hitchcock ebben az időszakban német-angol koprodukcióban forgatott, és maga is jól beszélt németül, de nagyon idegesítette, hogy a fogadóban, sőt a faluban beszélt akcentusból semmit sem értett, ezért nem is volt hajlandó a faluban lakni, amelyen a helyiek sértődtek meg.

A filmet 1926-ban mutatták be The Mountain Eagle (A hegyi sas) címmel, és elég gyengén teljesített a mozikban, de ez még jóval az ismertebb filmjei (a Psycho vagy a Madarak) előtt készült. Az 1920-as évek végére az utolsó kópia is eltűnt a filmből. A Brit Filmakadémia a „legeslegkeresettebb”filmek közt tartja nyilván, és miután 20 évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy Tirolban készült, már a helyiek is nagyon szeretnék, ha egyszer csak előkerülne. Az is kérdés, hogy az 1925-ös felvételeken látható település és mai komoly sítereppé fejlődött Obergurgl mennyire hasonlít még egymásra.

KOMMENTEK
vmate | 2013.01.03. 12:28
Az igen.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.