Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Öt ország érdeklődik téli olimpia rendezése iránt

2023.06.22. MTI

Öt ország fontolgatja a téli olimpia és paralimpia jövőbeli megrendezésének lehetőségét - jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ötkarikás játékokért felelős ügyvezetője.
Az insidethegames.biz beszámolója szerint Christophe Dubi úgy fogalmazott, hogy az érdeklődők közül öt "folyamatos párbeszédet folytat" a NOB-bal, így Svédország és Svájc is ott lesz a pályázati eljárás következő szakaszában. A skandináv ország nyilvánosan is kifejezte azon szándékát, hogy meg akarja rendezni a 2030-as téli olimpiát és paralimpiát, a portál szerint azonban tíz megkérdezett svéd közül hét úgy vélte: a házigazda jogért csakis "fenntartható, demokratikus és költséghatékony módon" szabad pályázni.

Svédország nyolc sikertelen kandidáláson van túl, ebből hatot egymást követően szenvedett el az 1984-2002-es időszak játékaiért versenyezve. Utolsó csalódása 2019-ben volt, amikor lemaradt a 2026-os téli csúcseseményről, amelyet Olaszország, Milánó és Cortina d'Ampezzó kapott meg.

Svájc is tárgyal a játékok jövőbeni megrendezéséről, de ragaszkodik ahhoz, hogy a NOB-bal folytatott párbeszéde "nem egy adott évre vonatkozik", hanem "hosszú távra". Japánból Szapporo vágott neki a 2030-as házigazda tiszt megszerzésének, ám a szervezők felfüggesztették a pályázatot a 2021-es tokiói nyári olimpiához kapcsolódó korrupciós botránysorozat miatt, és várhatóan 2034-re fordítják a figyelmet.

A kanadai Vancouver átmenetileg szintén kikerült a potenciális jelöltek közül, miután nem kapott kormányzati támogatást törekvéséhez, de továbbra is folyamatos párbeszédet folytat a NOB-bal egy jövőbeli rendezésről. Az Egyesült Államokból Salt Lake City közölte, hogy készen áll a pályázásra, de 2030 helyett 2034-et szeretné, hogy - a portál szerint - "elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést".

A NOB a 2030-as házigazda kilétéről várhatóan a jövő évi párizsi olimpián dönt majd.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.