Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pakisztán: mentik a gyerekeket a magasban himbálózó kabinból

2023.08.22. Bata Attila

Szinte az egész ázsiai ország szájtátva figyeli, sikerül-e kimenteni egy elakadt felvonókabinban rekedt nyolc utast Pakisztán északi részén található hegyvidéki régióban. Az utasok nagy része reggel óta az egy kábelen himbálózó kabinban töltötte a napot.
Kép: aaj.tv
Kép: aaj.tv
Először is kezdjük azzal, hogy számos ellentmondó információból próbáltam kihámozni a valós helyzetet. Más források eltérő adatokról számolhatnak be.

A baleset két hegyvidéki falut, Jangrit és Batangit, összekötő kabinos felvonóval történt. Az utakban és egyéb infrastruktúrában elmaradott régióban teljesen megszokott, hogy a távolságokat a levegőben rövidítik le. A két település között gyalog az út kb. 2 óráig tartana kb. 1900 méteres magasságban, ezt rövidítik le a kabinossal kb. 4 percre. Az utasok között két felnőtt és hat gyerek szerepelt, akik így közlekednek a másik faluban található iskolába.

Az Alpok síterepeihez szokott síelőket ne tévessze meg a kabinos megnevezés. Ezek teljesen más biztonsági és műszaki körülmények között üzemelnek. Ezeket a tömegközlekedési eszközöket a helyiek dollynak nevezik. Ahol nagyobb a szintkülönbség, ott régi dízel- vagy benzines motor hajtja a liftet, ahol nincs jelentős szintkülönbség a két oldal között, ott gyakran kézi erővel jutnak át a másik oldalra. A dolly igazából lehet egy kabin, vagy egy vízszintes teherhordó, vagy egy beülő, amely már jobban hasonlít a zipline-hoz. Közös bennük, hogy ezeket helyiek tervezik, de engedélyeztetni kell őket a hatóságokkal.

Most egy kabin himbálózik a helyi folyó felett kb. 210-230 méter magasan. A kabint már csak egy drótkötél tartja. Kora reggel már négy kört megtett, amikor az ötödiken megtörtént a műszaki hiba. A helyiek hangosbeszélőn továbbítottak a hírt egymásnak, amely végül is eljutott az illetékesekhez, de az első mentihelikopter megérkezéséig négy órát kellett várni.

A helikopteres mentés nem volt egyszerű a szeles időjárás miatt, és helikopter rotorjának a szele annyira megmozgatta az egyetlen, életmentő kábelt, hogy a kabin vadul himbálózott, és a gyerekek félelmükben hangosan sikoltoztak. Amiben a legtöbb hírforrás egyetért, sikerült élelmet eljuttatni a kabinba, és a nyolc utas közül kettőt már lehoztak a földre. A helyi viszonyokról annyit, hogy a hőmérséklet a napokban 30-33 fok körül alakul, amely hozzájárult ahhoz, hogy gyerekek teljesen kimerültek a drótkötélen lógó bádogdobozban. Este 7 körül sötétedett, így felfüggesztették a helikopteres mentést. Vezető politikusok és katonai tisztviselők megígérték, hogy egész éjszaka folytatják a mentést, immáron a földről. Az elképzelés szerint kisebb „dollykkal” hoznák ki a gyerekeket, ezért zipline szakértőket szállítottak a helyszínre. A helyi hírekben legutóbb az szerepelt, hogy újabb három gyermeket hoztak le ezekkel az alkalmatosságokkal. Már csak hárman, egy gyerek és két felnőtt, maradt a kabinban.

Frissítés

Magyar idő szerint kedd estére az összes utast sikerült kimenteni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.