Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pécs: megkezdik a síház felújítását a Misina-tetőn

2020.02.03. sielok.hu

A hetvenes évek második felében épült pécsi síház 60 millió forintból újulhat meg, és kapja vissza korábbi funkcióit is.
Kép: Pécsi Sípálya
Kép: Pécsi Sípálya
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a napokban jelentette be, hogy a kormány 227 millió forint támogatást nyújtott a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére. A támogatás segítségével megújul a Nagy-Hideg-hegyi turistaház, a pécsi síház, a Vasas síház és a bánkúti síház, Eplényben új sífelvonó épül, Bánkúton pedig új pályakarbantartó gépet szereztek be.

„Régi vágyunk teljesül, hiszen hosszú évek óta kerestük a lehetőséget, hogy korszerűsíthessük a síházat” – mondta Dr. Tóth Ákos, a PVSK sí szakosztályának vezetője. „Hamarosan elkezdjük a tervezést, amelynek során a hetvenes években épült síház műszaki és funkcionális modernizálása lehetőséget biztosít a mai felhasználói igények kielégítésére, illetve a környezettudatos és energiahatékony működtetésre. A nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése mellett fontos szempont lesz az is, hogy természetbe illeszkedő külalakot kapjon a ház. Az energiahatékonyság terén pedig nemcsak a kor követelményeit tartjuk szem előtt, hanem azt is, hogy a Natura 2000 területi besorolás miatt a lehető legkisebb mértékben terheljük a környezetet. Bár árnyékos helyen fekszik a síház, de azt is megvizsgáljuk, hogy a megújuló energiaforrásokat hogyan tudjuk felhasználni. A felújított síház helyszínévé válik a pécsi és környékbeli iskolások természettudatos szemlélete formálásának.”
A pécsi sípálya | Fotó: Farkas Péter
A pécsi sípálya | Fotó: Farkas Péter
A PVSK sí szakosztálya 1945-ben alakult, a mai síházat a tagok építették 1976 és 1979 között, 13.000 munkaórával, az akkori szakosztályvezető Bali László irányításával. A házon az azóta eltelt 40 évben nem sikerült érdemi felújításokat végezni, így a mostani támogatás szinte az utolsó pillanatban érkezett. A fejlesztés azonban nemcsak a sízők számára fontos.

„A felső szinten két vendégszoba is helyet kapott, ezeket a ház állapota miatt már egy ideje nem tudtunk használni. Most újra négy évszakossá válik az ingatlan, a síelők mellett a természetszeretők is igénybe vehetik majd az épületet” – tette hozzá Tóth Ákos.
Fotó: Farkas Péter, Pécsi Sípálya
Fotó: Farkas Péter, Pécsi Sípálya
A mecseki sípálya működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű hó, ami ebben a szezonban eddig hiányzott, de a szakosztályvezető optimista. Évtizedekre visszamenő nyilvántartásuk alapján az üzemnapok száma átlagosan szezononként három hét, és sokszor előfordul, hogy a Mecsek speciális klímája miatt az országban csak itt van hó. A PVSK sí szakosztálya több országos bajnokkal, válogatott kerettaggal is büszkélkedhet, a mostani fejlesztés pedig új lendületet adhat a pécsi síelőknek is.

(Forrás)
KOMMENTEK
Fidosan | 2020.02.03. 17:42
Ott síeltem először 14 évesen, 2 méteres fa lécekkel szíjas fémrugós kötésben és katonai surranóban :) Kábeles felvonó volt amit egy fém fogantyúval lehetett használni ami csak klubtagoknak volt, gyerekkori barátom édesapja volt aki bevezetett minket a síelés rejtelmeibe a 80 as években .
HofEE | 2020.02.04. 08:01
"Kábeles felvonó volt amit egy fém fogantyúval lehetett használni" A szomorú az, hogy még most is ez van. A síház felújítása nagyon örvendetes dolog, remélem szép és 21. századi lesz! Következö ütemben jó lenne valami modernizáltabb kevéssé balesetveszélyes felvonó, biztos vagyok benne hogy még látogatottabbá tenné a pályát, ráférne a dél-dunántúlra! Persze a legföbb az hogy hó legyen! :)
bouquetk | 2020.02.04. 12:30
Nyilván jó ez a felújítás, de ettől még semmi sem oldódik meg. Az egész rendszert komplex módon kellene fejleszteni, felvonó, műhó, pályakarbantartás stb. Azt kell mondjam, hogy hiába régi és elavult a felvonó, a jelen rendszerben csak önmagában ezt lecserélni teljesen felesleges pénzkidobás lenne. Mivel nincs pályakarbantartás, a leesett bármennyi természetes havat szinte órák alatt letúrja a mostani kevés síző is. Egy modernebb felvonóval ez még inkább így lenne. Egy igen jó adottságú pálya, van meredeksége, simán lehetne itt 2-3 hónapos szezont csinálni, persze jó sok pénzért. Soha nem lesz Ausztria, de biztos, hogy sokan feljárnánk a környékről. Ha esik 30 cm akkor most is megyek azonnal.
melokaktusz | 2020.02.05. 09:30
Nagyon örülök a síterepek fejlesztésének, de a hazai időjárásiviszonyok mellett a hóágyu nélkülözhetetlen. Remélem a következő időben sor kerül rá.
GGregory | 2020.02.05. 22:46
Kivételesen jó adottságú helyszin, magyarországi lehetőségekhez képest tökéletes síterepet lehetne kialakítani (szélesebb, több pálya), még víz is van a közelben. Remélhetőleg ez a síház csak a kezdet, mert önmagában Nagy-Hideg-hegy szindróma lesz :-(
hunyadee | 2020.02.06. 09:37
A környék környezetvédelmi terület, ahová elvből nem engednek víztározót építeni. A mostani városvezetés meg szintén elvből nem fog engedni ilyen környezetterhelő beruházást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.